| |
"Informatii: Tipuri de rezidenta" de deletod |
Tipuri de rezidenta
In Germania exista mai multe tipuri de rezidenta pentru straini acordate in functie de scopul sederii si de alte situatii particulare.
Legea care reglementeaza aceste tipuri de rezidenta este “Gesetz über die Einreise und den Aufenthalt von Ausländern im Bundesgebiet”( AuslG) din 1990:
http://bundesrecht.juris.de/bundesrecht/auslg_1990/index.html
Aufenthaltsgenehmigung este termenul general folosit pentru diversele tipuri de rezidenta dar nu reprezinta un tip de rezidenta in sine.
Principalele tipuri de rezidenta sunt urmatoarele:
1) Aufenthaltserlaubnis
2) Aufenthaltsberechtigung
3) Aufenthaltsbewilligung
4) Aufenthaltsbefugnis
1) Aufenthaltserlaubnis-ul(paragraf 15 din AuslG)este cea mai frecventa forma de Aufenthaltsgenehmigung. Se acorda initial pe termen limitat(1-3 ani) iar apoi se poate acorda pe termen nelimitat(conditiile acordarii pe termen nelimitat se gasesc la paragrafele 24, 25 si 26 din AuslG). Acordarea Aufenthaltserlaubnis-ului nu este legata de un anumit scop al sederii.
Cazuri in care se acorda:
- reintregirea familiei(paragraf 17 AuslG);
- cazuri speciale de revenire pe teritoriul Germaniei(paragraf 16 AuslG);
- cand se desfasoara o activitate aducatoare de venituri pe teritoriul Germaniei(paragraf 5 din Arbeitsaufenthalteverordnung(AAV));
- in cazul insotitorilor(sot/sotie) celor care desfasoara activitati aducatoare de venituri daca sunt indeplinite conditiile din paragraful 19 AuslG;
- in cazul sportivilor de performanta, antrenorilor, pictorilor, artistilor, etc.(paragraf 5 din Arbeitsaufenthalteverordnung(AAV)).
Persoanelor care provin din tarile UE li se acorda un tip special de Aufenthaltserlaubnis, conform legii “Gesetz über Einreise und Aufenthalt von Staatsangehörigen der Mitgliedstaaten der Europäischen Wirtschaftsgemeinschaft”: http://www.info4alien.de/ewg.htm
2) Aufenthaltsberechtigung-ul (paragraf 27 din AuslG)acorda cele mai multe drepturi dintre toate tipurile de Aufenthaltsgenehmigung, treapta urmatoare fiind obtinerea cetateniei. Se acorda pe termen nelimitat si nu este legata de un anumit scop al sederii. Se obtine dupa 8 ani de sedere pe teritoriul Germaniei dar exista si cazuri speciale cand se poate obtine dupa 5 ani(in cazul azilantilor) sau a celor care au avut initial Aufenthaltsbefugnis iar apoi au primit Aufenthaltserlaubnis pe termen nelimitat.
3) Aufenthaltsbewilligung (paragraf 28 din AuslG) se acorda pe temen limitat si depinde de scopul sederii. Cazurile in care se acorda sunt urmatoarele:
- studii;
- afaceri;
- Au-pair;
- muncitori sezonieri;
- Ausbildung sau Weiterbildung(pana la 18 luni);
- vizita temporara a copiilor, parintilor sau a partenerului de viata.
Aufenthaltsbewilligungul se acorda pe maxim 2 ani. Deosebirea de Aufenthalterlaubnis consta in inexistenta posibilitatii prelungirii pe termen nelimitat. Posesorii unui Aufenthaltsbewilligung beneficiaza de ajutor social dar nu primesc alocatie pentru copii.
4) Aufenthaltsbefugnis-ul (paragraf 30 din AuslG) se acorda cetatenilor straini in cazul in care nu este posibila acordarea Aufenthaltserlaubnisului, sederea pe teritoriul Germaniei fiindu-le permisa din motive umanitare sau politice.
Acordarea este posibila pe maxim 2 ani.
Fara a se incadra in tipurile de Aufenthaltsgenehmigung dar strans legate de acestea sunt Duldungul si Aufenthaltsgestattung-ul.
Duldungul (paragraf 56 din AuslG) se acorda persoanelor care urmeaza a fi expulzate de pe teritoriul Germaniei in cazul in care in tara de origine nu li se garanteaza siguranta.
Aufenthaltsgestattung-ul este reglementat de legea “Asylverfahrensgesetz” din 1992(http://bundesrecht.juris.de/bundesrecht/asylvfg_1992/index.html) si se acorda persoanelor care au cerut azil in Germania.
|
| |
|
| |