Creeaza-ti cont    Prima pagina  ·  Subiecte  ·  Forum  ·  Contul tau  ·  Trimite un material redactiei  ·  Topul materialelor
  Sectiuni
  Forum - informatii/locale
 • (Frequent) flyer lounge  de catre The_messenger la 24 Mar 2023, 22:09
 • Apocalipsa financiara?  de catre The_messenger la 22 Mar 2023, 21:16
 • USA  de catre The_messenger la 17 Mar 2023, 22:29
 • My e-auto  de catre tibib la 06 Mar 2023, 18:01
 • Filme ... in general  de catre The_messenger la 03 Mar 2023, 21:29
 • Recomandari Vinuri  de catre tibib la 27 Feb 2023, 13:02
 • Winterreifen 2008-202x  de catre The_messenger la 31 Jan 2023, 1:43
 • Drumul cu masina DE -> RO (2020 - 2022)  de catre stefanluchian la 01 Jan 2023, 20:28
 • Twitter pe urmele Yahoo ?  de catre The_messenger la 17 Dec 2022, 15:18
 • World Cup 2022 Quatar  de catre The_messenger la 05 Dec 2022, 20:04
 • Schimbare pasaport si alte formalitati  de catre tibib la 23 Nov 2022, 14:23
 • Oare ne paste o noua taxa?  de catre The_messenger la 19 Nov 2022, 21:44

  [ Tineri romani in Germania ]
 • "Informatii: Cum se poate ajunge în Germania la studii?" de Skorpishor
  Informatii Utile În principiu simplu ! Nu este necesara cunoasterea limbii germane si învatamântul la universitatile de stat este gratuit chiar si pentru straini. Problema cea mai grea pentru români în general este partea materiala. Pentru obtinerea vizei de studii este necesara dovedirea posibilitatii întretinerii dumneavoastra în Germania.

  Exista mai multe cai pentru a dovedi aceasta, este suficient sa fie îndeplinita una dintre ele:
      -    Banii în sine, trebuie sa dovediti ca aveti în contul dumneavoastra cel putin suma necesara pentru un an sau doi (aceasta depinde foarte mult de functionarul cu care aveti de a face) adica 600 € /luna, deci 7200 € sau 14400 € în cont. Este ce-a mai dificila si rau vazuta forma.
      -    Verpflichtungserklärung, e un document prin care un cetatean german care are posibilitatile materiale necesare se angajeaza sa raspunda pentru tine, cu alte cuvinte sa te cazeze, hraneasca, sa-ti plateasca asigurarea medicala etc. De asemenea raspunde pentru faptele tale sau pagubele pe care eventual le produci cuiva. Aceasta suna pueril în România, însa în Germania e o chestie foarte serioasa. În acest caz este indicat sa încheie pentru tine o asigurare de raspundere civila (Haftpflichtversicherung) care sa acopere asemenea riscuri, aceasta costând sub 50€ pe an.
      -    Un angajament din partea unui cetatean german care are mijloacele materiale necesare prin care îti da în fiecare luna suma necesara de 600 €. Aceasta este cea mai practicata metoda, trebuind sa-ti vireze banii în cont, a doua zi putând sa-i dai înapoi. Cum viramentele sunt în general fara comision în Germania nu se pierde nici un cent prin aceasta. Colegii africani aveau 600 € care-i trimiteau unul altuia în cont, pentru a iesi „curati” în cazul în care cineva i-ar controla.
      -    O bursa din partea unei firme (române). Pur si simplu o hârtie prin care spune ca-ti da aceasta bursa, eventual motivând si care ar fi avantajul firmei daca tu studiezi în Germania. Poate fi oricare chiosc de dupa colt care-ti da aceasta „bursa”

  Pentru o bursa cu adevarat este indicata consultarea paginii de internet a Serviciului German de Schimburi Academice DAAD care acorda diferite burse. Unul din punctele subliniate de acestia este ca obtinerea unei burse se poate obtine înca din România, înainte de a începe studiul în Germania. Nu uitati, e vorba de burse acordate de statul german, nu are de a face cu pilele, cunostintele si relatiile din România. Deci, chiar daca aveti pile, aveti toate sansele obtinerii unei asemenea burse.

  Este necesara doar absolvirea unui liceu în România (diploma de Bacalaureat, pentru absolventii de dupa 1996 ). Totusi, dovedirea reusitei la un examen de admitere la facultate (nu conteaza profilul) în România creeaza prioritate la selectia candidatilor pentru înscrierea la studiu.
  Pentru cei care au absolvit înainte de 1996 este necesar în afara de diploma si dovada absolvirii a doua semestre universitare. Mai complicat pentru cei care au Bacalaureatul înainte de 1996 si nu ai studiat cel putin doua semestre în România, ei trebuind sa faca si echivalarea acestuia, aceasta constând din vizitarea asa numitului „Studienkoleg” care dureaza doi ani.

  Pentru înscriere sunt necesare copii legalizate si traduceri legalizate dupa diplomele de studii.
  Pe lânga acestea exista niste formulare specifice care se pot downloada si apoi completa .
  Se pot cere informatii suplimentare pe email sau chiar telefonic (pentru cine vorbeste germana, uneori si engleza).
  Majoritatea universitatilor au paginile atât in germana cât si în engleza. Ca exemplu concret voi da în continuare Universitatea Paderborn, atât ca pagina web cât si taxele amintite.
  Pagina cu informatii si formulare în germana sau engleza.

  Unele universitati mai cer si  CV-uri atasate la celelalte acte . Toate aceste documente se trimit prin posta sau se pot depune personal.

  Pentru cei care sunt acceptati, studiul începe cu studierea limbii  germane. Cursul de limba dureaza un an, este structurat în patru trepte si se plateste. Fiecare luna de curs costa 140 €. Dupa fiecare treapta se da examen (adica dupa fiecare 3 luni) . La sfârsit se sustine  examenul final: DSH (Deutsche Sprachprüfung für denn Hochschulzugang Ausländischer StudienbewerberInnen). Acest examen este mai mult decât Toeffel-ul la englezi.  
  Fiecare treapta (in cazul nereusitei unui examen) se poate repeta de 2 ori.

  În afara de acesti bani care se platesc pentru cursul de limba, se mai plateste „Semesterticket” 110 € per semestru. Cu acest „ Semesterticket” este asigurata gratuitatea pe toate mijloacele de transport in comun din oras, inclusiv tren, si pe o raza de aproximativ 50 Km. În acesti 110 €  sunt incluse si cozizatiile la asociatia studenteasca, ceea ce va mai da o multime de drepturi si reduceri

  Repet, aceste taxe sunt pentru Universitatea din Paderborn, atât pretul cursului de limba cât si Semesterticket difera de la oras la oras. De asemenea gratuitatea pe mijloacele de transport nu este valabila peste tot. Astfel de informatii le gasiti în amanunt pe pagina facultatii respective

  Pe lânga acestea  se mai plateste asigurarea de sanatate (intre 60-80 €  pe luna) precum si chirie si întretinere, care pentru o persoana se ridica la minimum 500 € pe luna.

  Dupa terminarea cursului de limba  se începe studiul normal la facultatea pentru care s-a optat. Pentru cei care considera ca au optat gresit pentru o anume specialitate,  exista posibilitatea de schimbare a studiului (de maxim 3 ori).
  Un studiu normal dureaza în mod normal între 6 si 10 semestre ( 3-5 ani). Pentru cei care depasesc acest  timp, este in dezbatere o taxa suplimentara (undeva la 600 € pe semestru).
   În ciuda impedimentului financiar, studiul în Germania este o experienta deosebita, care merita luata în calcul de catre cei care si-ar dori sa studieze în strainatate.

  Mult succes

  Mona www.diaspora.ro

  Nota: Puteti sa comentati articolul si sa il completati cu experientele dvs. personale.

   
    Linkuri inrudite
  · Mai mult despre Informatii Utile
  · Stire de dcip


  Cea mai citita aparitie despre Informatii Utile:
  Permis de conducere

    Aprecierea articolului
  Scor mediu: 4.52
  Voturi: 129


  Coteaza acest articol:

  Excelent
  Foarte bun
  Bun
  Obisnuit
  Slab


    Optiuni
   
  Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.

  Content © 2003 www.romanians-de.org
  Engine © 2003
  Parinti.Com - site pentru actuali si viitori parinti
  Franta-Romania.com - romani in Franta
  Ziare.tv - webdirector media