| |
"Noile reglementari la frontiera - criticate de romānii din strainatate" de dcip |
BUCURESTI, 5 aug (MEDIAFAX) - Site-urile romānilor aflati īn strainatate īncearca sa popularizeze Ordonanta 28/2005 īn baza careia sunt ridicate pasapoartele romānilor ce au stat mai mult de 90 de zile īn strainatate, actul normativ fiind criticat de cea mai mare parte a romānilor care īsi exprima opiniile online.
Site-ul Ligii romānilor īn Italia avertizeaza ca romānii ce vor sa plece acasa īsi pot pierde dreptul de folosinta a pasaportului pentru o perioad cuprinsa īntre unu si cinci ani, indiferent de tara īn care au calatorit, daca au depasit fie si cu o singura zi termenul legal de sedere īn strainatate. Avertismentul - mai exact informatii preluate din presa de la Bucuresti - este postat la 1 august, mai exact īn ziua īn care a intrat īn vigoare OUG 28/2005 privind noile masuri la frontiera.
Pe un alt site al romānilor din Italia (www.romania-italia.net), informatiile privind noul regim al actelor la frontiera sunt postate din 29 iulie, sub titlul :"Atentie, se ridica pasapoartele!".
Pe forumul site-ului sunt discutate noile restrictii, multi dintre imigrantii care posteaza mesaje fiind īnsa convinsi ca ordonanta īn discutie intra īn vigoare abia peste sase luni. Multi au urmarit stirile din tara si au constatat īnsa ca aceste restrictii se aplica, iar mesajele postate īn zilele urmatoare arata ca aceasta masura nu este bine primita de cei aflati īn afara tarii.
"Īnainte, cine era sarit din viza si vroia sa intre īn tara cum era sanctionat de autoritatile romāne? Ce spunea legea? Mi se pare ciudat ca, de la o zi la alta, sa se schimbe legea pe nepusa masa... Cred ca se īncearca un record de ridicare a pasapoartelor īn 24 ore", scrie Dan.
"Nu stiu cāt o sa dureze, dar daca aveti prieteni care au depasit termenul si vor sa vina īn Romānia, ar fi bine sa-i anuntati sa nu vina" scrie Larisa. "Pāna se limpezesc apele ar trebui sa ramānem unde suntem. Apoi va trebui ca fiecare dintre noi sa-si gaseasca calea care īi va permite sa mearga īn patria mama", scrie o alta romānca aflata īn peninsula.
"Daca sunt casatorita cu un cetatean italian si īn posesia «domandei»... nu mi se īntāmpla nimic la vama, cum ma pot ei īncadra? Ilegal? Nu! Dar nici īn posesia unui permis nu sunt īnca, am bagajele pregatite si nu stiu ce sa fac", scrie o alta romānca.
"Nu este totusi vina romānilor ca aici (īn Italia - n.r.), īn unele zone numai, dureaza foarte mult pāna primesti un permis. (...) Institutia familiei este aparata, īntr-adevar, dar ce vina are vamesul romān ca italianul nu a aparat aceasta institutie mai bine, eliberānd un permis mai rapid?", se īntreaba un altul.
Unul dintre romānii aflati īn Italia apreciaza ca va fi greu de aplicat si de controlat aplicarea unei astfel de legi. "Reguli de tipul asta pot da nastere la o multime de abuzuri; nici macar nu stim daca exista cai de atac sau daca au aparut 10.000 de norme de aplicare, exceptii, circulare, etc...", adauga el.
Singurul rezultat va fi cresterea "spagilor", pentru ca oamenii de la frontiera "trebuie sa manānce (...) o pāine, si una alba, ca din 2007 s-a terminat", mai afirma el. Aceasta parere este mpartasita si de un altul, care crede ca, pentru a pune capat coruptiei la frontiera, ar trebui puse camere video la toate punctele de frontiera si angajatii controlati 24 de ore din 24. "Vor mai fi, cu siguranta, multi cei care vor ocoli si aceste reglementari, dar sunt convins ca vor fi din ce īn ce mai putini, si de o parte, si de cealalta a baricadei", adauga acesta.
Alti romāni aflati īn Italia cred ca era cazul unei reglementari mai serioase īn ce priveste migratia romānilor catre munca din occident. "Ai voie 90 de zile, stai 90 de zile si zici mersi si pentru atāt (oricum n-ai voie sa muncesti asa ca n-ai ce sa comentezi īntrucāt nimeni nu-si imagineaza ca faci 90 de zile de turism)", scrie pe forum un romān aflat īn Italia. "Legile trebuiesc respectate, dar nu fara dezbateri", adauga un altul.
Unul din site-urile romānilor īn Germania preia stirile din presa romāna privind reglementarile introduse "pentru a raspunde īngrijorarii statelor europene privind migratia ilegala, cetatenii romāni care calatoresc īn spatiul Schengen trebuie sa aiba asupra lor pe lānga invitatie si suma acoperitoare a cheltuielilor de deplasare. De asemenea cei care calatoresc fara invitatie trebuie sa prezinte un set de documente (nedetaliat) care sa justifice scopul si durata vizitei īn spatiul Schengen, anunta site-ul, precizānd ca masurile sunt īn vigoare din 1 august.
Romānii din Germania sunt īnsa mai īngrijorati de initiativa Ministerului Administratiei si Internelor privind modificarea si completarea reglementarilor pentru stabilirea cuantumului sumei minime īn valuta liber convertibila pe care cetatenii romāni trebuie sa o detina la iesirea din tara, cānd calatoresc īn scopuri particulare īn statele membre ale Uniunii Europene sau īn alte state. "Va rugam sa transmiteti parerile dumneavoastra ministerului, pentru a nu da curs īn aceasta forma deciziei de guvern, decizie care īn anumite cazuri poate limita nejustificat dreptul la circulatie al cetatenilor romāni īn afara tarii", potrivit unui apel lansat de administratorul site-ului.
Initiativa este comentata pe larg. "Mi se pare exagerat sa ceara 100 EUR/zi, pentru cei care au invitatie si, ca atare, nu urmeaza sa se īntretina singuri. (...) Daca ai pe cineva pe care vrei sa-l inviti durata maxima de 90 de zile, trebuie sa prezinte 9.000 euro la vama? (asta, īn conditiile īn care nu strāmba ai nostri din nas ca da' ce cauti atāta timp?). Nu cred ca ajung sa cheltuiesc 36 de mii de euro pe an, doar pe masa si cazare!", scrie un romān.
"Trebuie gasite alte modalitati de a tine īn frāu hoardele de romāni. Pe de alta parte, nu stiu cāt cum e cu invitatiile din Spania, Italia, asa ca tare ma tem ca vom avea de suferit din cauza capsunarilor", scrie un altul.
Portalul comunitatii romāne īn Elvetia anunta si el ca Guvernul a īnasprit conditiile de iesire din tara pentru cetatenii romāni care vor sa calatoreasca īn spatiul Uniunii Europene si ca romānii care calatoresc trebuie sa justifice scopul si durata calatoriei.
Cosmin Paun - reprezentant al unei organizatii a romānilor aflati īn Elvetia - a declarat, pentru MEDIAFAX, ca exista situatii īn care romāni ce locuiesc ori muncesc īn alta tara pot ramāne fara pasaport desi īsi pot justifica absenta din Romānia. El da propriul exemplu, aratānd ca, dupa ce a lucrat o vreme īn Germania, a avut probleme la sosirea īn Romānia din cauza unor presupuse neconcordante īn acte. "M-am īntrebat ce treaba au autoritatile romāne, daca nemtii m-au lasat sa plec fara vreo mentiune īn pasaport? A trebuit sa dau o suta de marci spaga pentru a primi īnapoi pasaportul pe care trebuia sa-l folosesc īn urmatoarele zile", sustine el.
A doua situatie priveste cazul īn care romānul - din diverse motive - domiciliaza o vreme īntr-o tara straina, fapt care nu e mentionat īn pasaport. Daca, īntre timp, expira pasaportul si romānul vine īn tara pentru a si-l schimba, se poate trezi ca ramāne fara pasaport la vama, īntrucāt permisul de sedere care mentioneaza domiciliul din tara respectiva nu este acceptat.
Paun este de parere ca masura care a dus la confiscarea pasapoartelor a fost ori dictata prin "recomandarile" primite din Londra, Madrid, Bruxelles sau alta capitala vest europeana, ori este un excel de zel, pentru a arata oficialilor europeni ca, īn Romānia, se doreste rezolvarea pe cont propriu a problemelor comune. Īn ambele cazuri mi se pare ca aceste reglementari simplifica situatia si pune īn situatii penibile cetatenii romāni care calatoresc sau lucreaza legal īn strainatate. Ca atātea legi, si aceasta este īmpotriva cetatenilor corecti.
"Nu īnteleg de ce autoritatile romāne se «intereseaza» de cetateanul romān care a trecut de frontiera tarii īn care locuieste fara a primi vreo interdictie si īncerc sa gasesc argumente pentru a nu renunta la cetatenia romāna", mai spune el.
Si romānii din Olanda se plāng - pe site-ul www.romanians.nl - īn legatura cu reglementarile privind regimul frontierei. "Cei care au depasit termenul legal de sedere nu mai pot reveni īn tara fara probleme. Vama le opreste pasaportul pe o perioada cuprinsa īntre un an si cinci ani. Aveti grija, multi au picat īn aceasta plasa. Nimeni nu a anuntat nimic oficial. Cei care vin acum spre Romānia habar nu au de noua lege", se arata īntr-unul din mesajele postate pe forumul acestui site.
Nota: Material aparut in fluxul de stiri al Mediafax si publicat cu acceptul acestora.
|
| |
|
| |