Restituirea pensiei la intoarcerea in Romania
Data: Wednesday, August 28 @ 10:04:42 CEST
Subiect: Informatii Utile


In absenta unui acord de asigurari sociale intre Romania si Germania cetatenii romani pot sa ceara dupa ce au parasit Germania restituirea contributiei la pensie platite in Germania. Informatiile din acest articol se bazeaza pe experiente personale si pe brosura gratuita Nr. 26 "Restituirea contributiei la pensie in strainatate" (pe care am recomandat-o in forum) a Oficiului de pensii german BfA.


Pentru cetatenii Statelor Uniunii Europene, ca si pentru cei din Islanda, Norvegia si Lichtenstein sunt, in ce priveste asigurarile sociale, reglementari europene in vigoare. Cu o serie de state (Bulgaria, Chile, Israel, Japonia, fosta Jugoslavie, Canada, Croatia, Maroc, Polonia, Elvetia, Slovenia, Tunesia, Turcia, USA) Germania a incheiat acorduri de asigurari sociale in care printre altele este reglementata si problema pensiei. Cetatenii acestor state nu pot de regula sa-si primeasca banii de pensie inapoi, intre cele doua state facandu-se un fel de echivalare a celor doua sisteme de asigurari.

Pentru Romania, cu care Germania nu mai are incheiat un asemenea acord, (cel de pe vremea lui N.C. fiind intre timp abrogat), este valabila regula generala germana care se aplica tuturor statelor nenominalizate mai sus: timpul de asteptare pentru restuire este de 24 de luni de la data la care a incetat sa mai fie platite rate la pensie in Germania. La parasirea Germaniei se recomanda pentru strainii interesati sa-si procure din Germania formularele necesare. In anumite conditii (explicate in Brosura Nr 22) e posibila primirea unei pensii pentru munca in Germania, ca alternativa la restituirea banilor.

Dor jumatate din banii platiti pot fi restituiti. Si asta pentru ca cealalta jumatate a fost platita de angajator. Va fi restituit doar ce a fost intradevar platit de catre asigurat. Pentru timpul in care asiguratul a fost somer, sau in concediu de cresterea copilului, sau perioade in care angajatorul a fost incapabil de munca (accident de munca etc..) , sau alte cazuri similare cand nu s-au platit contributii, nu se poate restitui nimic.

Consecintele juridice ale restituirii banilor de pensie nu sunt de neglijat. Restituirea inseamna anularea relatiei de asigurare care se stabilise intre angajat si Oficiul de Pensii German. Si asta pana in momentul restituirii. Cu alte cuvinte anumite perioade (de scolarizare, de cresterea copilului samd) in care practic nu s-au platit de catre asigurat contributii, dar care s-ar pune la socotela la calcularea pensiei, deci aceste perioade nu se vor mai lua niciodata in considerare. Deci in momentul restituirii, cetatenul roman "incheie conturile" cu asigurarile germane pana la acea data. Chiar si o ocupatie ulterioara in Germania care i-ar putea aduce din nou pensie, nu mai poate sa "reactiveze" nici perioadele pentru care a primit banii inapoi, nici perioadele in care desi nu a platit bani, i s-ar fi considerat la calcularea pensiei in Germania. Ca multe alte lucruri aici, si restituirea pensiei se face numai dupa ce s-a depus o cerere (Antrag) la Oficiul de Pensii. Important! Nu exista o data limita pentru depunerea cererii, insa perioada minima de astepare de 2 ani trebuie respectata. Exista formulare speciale in acest sens care se pot obtine de la oficiile de pensii. Desi exista posibilitatea de a face cerea "in mod oral" se recomanda totusi folosirea formularelor. Banii nu se pot mosteni, adica daca persoana asigurata nu a depus cererea si intre timp a decedat, mostenitorii nu mai pot cere banii inapoi.

Inainte de a se depune cererea de restituire la Oficiul de Pensii (BfA) e recomandat sa va interesati daca intradevar oficiul este resposabil pentru cererea dumneavoastra (in Germania sunt mai multe oficii de pensii). BfA va trimite mai departe cererea dvs catre oficiul corespunzator, insa pot aparea intarzierile mari. Oficiul de Pensii BfA este responsabil pentru cererea de restituire numai daca acolo s-a platit ultima dvs. contribuitie la pensie. Oficiul de pensii BfA nu este insa singurul loc unde se pot depune cererile. Orice alta casa de asigurari (de pensii) germana, administratiile locale din Germania (comune, orase) sau reprezentantele diplomatice germane in strainatate primesc asemenea cereri si le trimit mai departe la Oficiul german de pensii.

Nu numai in ce priveste restituirea pensiei, ci in general intrebari despre pensie se pot pune la telefonul gratuit 0800/3331919 (Luni-Joi 9.00-19.30, Vineri 9.00-13.00) la Oficiul de Pensii German (BfA - Bundesversicherungsanstalt für Angestellte). Pentru Informatii in scris va puteti adresa la "Bundesversicherungsanstalt für Angestellte, 10704 Berlin".
In Internet la [www.bfa-berlin.de] se pot afla sediile filialelor locale (chiar si in orase mai mici, ca de exemplu la noi la Ulm exista) unde se pot cere brosuri sau informatii despre pensii. De fiecare data e bine sa prezentati Numarul de asigurari. Daca nu il stiti il puteti lua de pe foaia de salariu, sau de pe carnetul de asigurari sociale.

Marius F. / UlmAcest articol este trimis de Tineri romani in Germania
http://www.ro-de.org

URLul pentru acest articol este:
http://www.ro-de.org/modules.php?name=News&file=article&sid=110