Permis de conducere
Data: Tuesday, December 21 @ 20:40:46 CET
Subiect: Informatii Utile


Obtinerea unui permis de conducere cat. B in Germania ptr. cetatenii romani

Inainte de toate: Eu am trecut prin toate procedurile si am obtinut un permis de conducere german. Informatiile de mai jos sper sa ajute romanii din Germania care trebuie sa obtina un permis de conducere german. Informatiile nu au caracter legal, deci nu imi asum nici-o reponsabilitate, sunt doar cu titlu informativ si deasemenea pot suferi modificari in timp in functie de legislatia germana.

Vreau sa va incurajez si sa va dau niste sfaturi care sper sa fie utile pentru voi.

Extras din legislativul german:
In termen de 6 luni de la data inregistrarii oficiale, (interpretare de catre autoritati: respectiv de la data inregistrarii adresei unde locuiti in Germania) trebuie sa obtineti un permis de conducere german. Examenul consta in: teorie si practica (detalii mai jos). Scoala cu instructor in dreapta minim 2-4 ore este recomandata dar nu obligatorie si o sa va spun de ce mai incolo.
Daca persoana sta mai mult de 6 luni dar maxim un an in Germania atunci se poate obtine o prelungire de 6 luni, adica in total 1 an drept de conducere cu permis romanesc. Documentele probatoare necesare sunt: Contractul de munca sau un act aditional unde trebuie sa se specifice ca nu veti lucra mai mult de un an in Germania, permisul de lucru care trebuie deasemenea sa nu depaseasca un an si permisul de resedinta (exemplu Aufenthaltserlaubnis) care nu trebuie sa fie valabil mai mult de un an, precum si o declaratie de la compania dvs. sau unde lucrati care sa ateste acest lucru. Daca oricare din aceste documente sunt valabile mai mult de un an atunci nu va pierdeti timpul pentru ca nu aveti nici-o sansa. Si fiti sigur ca ei vor urmari acest proces iar daca pentru orice motiv doriti sa continuati sederea in Germania dupa aceste 6 luni de prelungire veti intampina greutati de nedescris care pot duce pana la anularea dreptului de intrare in tara si a spatiului UE.
Recomandarea statului German: Persoana care conduce cu un permis romanesc trebuie sa aiba in perioda de 6 luni (sau 12 luni daca are prelungirea aprobata) un permis international emis de ACR Romania – nota mea, procedura de altfel simpla – 1-2 zile in Romania, sau sa aiba in permanenta asupra sa o traducere in limba germana. Traducerea se poate obtine de orice sediu „ADAC” in Germania – nota mea, o formalitate simpla si costa aproximativ 20 de Euro. OK, putem conduce doar cu permisul romanesc dar va atrag atentia ca in cazul in care „Polizei” nu conosc limba engleza (verso permis) si nu inteleg ce scrie pe permisul nostru atunci veti fi nevoiti sa faceti o plimbare la sediul politiei pentru verificari suplimentare. Asta ca sa nu mai vorbim de permisele vechi.

Extras din legislativul roman si un raspuns oficial: - confirmare oficiala din 18.11.2004 de la MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR, DIRECŢIA REGIM PERMISE DE CONDUCERE ŞI ÎNMATRICULARE A VEHICULELOR; Bucureşti, str. Nicolae Iorga, nr. 29, sector 1, telefon 021.212.56.74 / fax 021.312.15.00, e-mail: dgeip15@ dgeip.kappa.ro

„În prezent România a încheiat un acord bilateral în materie de recunoaştere reciprocă a permiselor de conducere cu Republica Italiană, un document similar fiind semnat şi cu Gevernul Regatului Spaniei, care urmează să intre în vigoare în curând.
Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor a iniţiat propuneri pentru încheierea unor astfel de acorduri şi cu alte state printre care se numără şi Republica Federală Germania.
Nerecunoaşterea şi nepreschimbarea de către această ţară a permiselor de conducere aparţinând cetăţenilor români, reprezintă consecinţe ale Directivei Consiliului Comunităţii Europene nr. 91/439/CEE privind permisul de conducere, urmând ca odată cu aderarea României la U.E., permisele de conducere româneşti vor putea fi preschimbate în orice stat membru fără susţinerea vreunui test sau examen”
Deci mai avem de asteptat sau poate intram in UE si atunci problema se va rezolva. Dar daca nu puteti sa asteptati atunci iata care sunt pasii:

In total procesul dureaza mimim 10 saptamani asa ca aveti grija cu cele 6 luni de drept mentionate mai sus.
1. Va inscrieti la o scoala de soferi. Scoala trebuie sa va puna la dispozitie chestionare in limba romana (conventie intre state). Costurile totale inclusiv practica si examene aprox. 500 Euro.
2. Trebuie sa faceti un curs de prim ajutor la First Aid, costs 10-15 Euro, este in limba germana, este simplu ptr. ca e mai mult „gimnastica” decat teorie. Atentie la programul vostru de munca ptr. ca acest curs dureaza 9 ore (1 ora pauza). Deasemenea veti sustine si un test oftalmologic tot la First Aid (costa 5 Euro). Testul oftalmologic se poate obtine si de la orice magazin specializat in „ochelari de vedere”.
3. Scoala va da o hartie prin care atesta ca sunteti inscrisi si va trebui sa mergeti la institutia numita „Strasenvekerhsamt” care se ocupa de administratie. Pe langa hartia de la scoala o sa va ceara testul oftalmologic si hartia de la First Aid pe care ati obtinut-o in urma cursului.
4. Cei de la „Strasenverkehrsamt” va vor trimite in aproximativ 4-6 saptamni o confimare scrisa acasa (numai in Germania) prin care va vor informa ca in 10-14 zile puteti sa sustineti examenul teoretic.
5. Mergeti cu hartia la scoala care va va da o alta hartie pe baza careia puteti sustine examenul teoretic. Pe spatele documentului se va indica de catre scoala ca aveti deja permis de conducere. Asta inseamna ca nu trebuie sa parcurgeti toti pasii de scolarizare.
6. In Germania examenul teoretic se poate da in limba romana sau in limba engleza (bineinteles si germana) la scolile care au dreptul acesta sau in orice localiate la insitutia numita „TÜV” . Eu personal va recomand „TÜV” care sunt foarte bine organizati, examenul in limba romana se sustine oricand in zilele de Luni si Marti si cel mai important au intotdeauna in aceste zile chestionare romanesti (nu stiu despre cele in engleza) disponibile ptr. Categoria „B”. Spun asta ptr. ca poate munciti sau aveti alte probleme si va este mai usor si mai flexibil iar la scoala trebuie programare cu doua saptamani inainte. Cel mai important este economia de timp in perioada acestor 6 luni. De exemplu pentru motocilisti (A) trebuie chiar si la „TÜV” sa te programezi cu 2 saptamani inainte pentru examenul teoretic iar chestionarele sunt diferite fata de categoria „B”.
7. Dupa ce ati sustinut examenul teoretic si va urez bafta de pe acuma, sunati instructorul de la scoala care va aranja cu „TÜV” examenul practic nu mai devreme de 2 saptamani de la data examenului. Pana atunci ar trebui sa faceti si scoala 2-4 ore mentinata mai sus.
8. Dupa ca sustineti examenul practic, la care din nou va doresc bafta, primiti o confirmare in scris de la examinator cu trebuie sa mergeti la institutia mentionata mai sus: „Strasenverkehrsamt”. Daca ati luat examenul numai ptr. clasa „B” atunci veti fi primi o dovada cu care sa conduceti numai in Germania pana cand permisul definitiv va fi gata = asta inseamna ca ei trimit confirmarea la Berlin iar permisul definitiv il veti primi acasa in 4-6 saptamani. Daca trebuie sa calatoriti in alte state atunci nu uitati sa cereti si un permis international care costa 15 Euro. Atentie, permisul romanesc nu mai este valabil din acel moment decat in Romania dar pentru o perioda de maxim 90 de zile (vezi mai jos o alta confirmare oficiala) sau alte state in afara UE unde exista intelegere intre state. Nu, nu vi se retine permisul romanesc in Germania! Sa continuam. In cazul in care ati obtinut categoria „B” si doriti sa obtineti si categoria „A” sau altele atunci veti primi tot o „dovada” pentru a conduce dar care de data aceasta va fi valabila 3 luni cu posibilitatea de prelungire, timp in care puteti sustine examenul pentru cealalta categorie. Pe scurt: consta in examinare teoretica cu un alt set de chestionare, se considera categorie suplimentara prin urmare intrebarile sunt mai putine dar si posibilitatea de a gresi este de 6 puncte in loc de 10 puncte. Bineinteles examenul practic cu scoala in prealabil este necesar. Chiar daca primiti aceasta dovada ptr. 3 luni cu drept de conducere numai in Germania aveti dreptul sa solicitati si permisul international care este valabil 3 ani.

Ei, si acum sa vedem cum stau lucrurile mai in detaliu pentru categoria „B”:

Pregatirea si sustinerea examenului teoretic:
• Chestionarele sunt in total 60 la numar din care 56 contin fiecare cate 30 de intrebari iar 4 contin cate 35 de intrebari, cele din urma referindu-se la semne de circulatie. Deci in total 1820 de intrebari pe care trebuie sa le parcurgeti. In plus fata de aceste mai aveti si o pagina format A4, caratere mici, cu cifre pe care trebuie sa le memorati. Suna groaznic, dar sa stiti ca de fapt structura este urmatoarea: intrebarile se repeta pe parcurs, fara a schimba continutul ci doar asezarea in pagina, in asa fel incat sa va amintiti mai usor de ele. O sa vedeti ca la inceput o sa faceti mai multe greseli iar ulterior numarul lor se va reduce la cateva sau chiar deloc. Este important sa stiti pentru sustinerea examenului ca aveti voie sa gresiti doar 10 puncte dar nu doua intrebari cu valoarea de 5 puncte ptr. fiecare insumand in total 10 puncte. Fiecare intrebare este cotata cu un punctaj cuprins intre 2 si 5 puncte in functie de importanta. Cele de 5 puncte se refera la chestiunile de prioritate (cu desene, masini, autobuze, semne de circulatie, benzi, etc.) si din cauza asta sunt foarte importante.
• Structura intrebarilor este ca la noi in Romania, cu mai multe posibilitati de marcare cu cruciulita „x”, dar va trebui sa scrieti si cifre, de exemplu viteza in localitati, distante in metri, etc. Germanii pun foarte mare accent pe siguranta si mediu asa ca cititi cu atentie mare si raspunsurile. Un exemplu: semnul triunghiular cu masina care „sare” un mal in apa – intrebarea este: Ce trebuie sa aveti in vedere vazand acest semn de circulatie? Iar raspunsurile sunt:
o Strada duce spre un mal (OK, aproape ca la noi)
o Trebuie lasat liber punctul de intrare si iesire al vehiculelor circuland pe apa (capcana)
o Pe intuneric sau vizibilitate proasta exista pericolul de a confunda suprafata apei cu carosabilul (care este OK, dar la noi in Romania nu avem asa ceva in chestionare)
O sa invatati semne noi, de exemplu un patrat pe fond alb cu un dreptunghi in mijloc de culoare portocalie care inseamna „strada nu este iluminata pe toata durata noptii”, - atentie a nu se confunda cu un semn smiliar folosit pe autostrada dar care are in loc de dreptunghi are o sageata in pozitie orizontala si asta inseamna ca autostrada este de regula mai putin folosita. Interesant este ca in practica, pe autostrada, o sa intalniti semnul si cu sageata in pozitie verticala in loc de pozitia orizontala. Dar asta e, trebuie sa va concentrati numai la ce scrie in chestionare pentru ca exact acelasi intrebari le veti avea la examen! In chestionare o sa gasiti 3 formule de baza pentru calcularea franarii la anumite viteze si conditii. Important este sa intelegeti formulele de franare la viteza normala, in caz de pericol sau cu reactie de o secunda. Daca nu va este clar intrebati scoala care va va ajuta. In felul acesta nu trebuie sa memorati toate intrebarile despre viteza si distanta de oprire si puteti face calculul pe loc. Oricum aveti destule cifre de memorat referitoare la viteze obligatorii, auto cu sau fara remorci, camioane cu sau fara remorca (chiar daca dati ptr. B), distante de oprire inaintea trecerilor de cale ferata, pietoni, statii de autobuz, etc.
• O sa gasiti si cateva greseli de gramatica sau intrebari care nu sunt foarte clar formulate, sau de exemplu intr-un chestionar raspunsul poate fi altul fata de alt chestionar cu aceeasi intrebare si raspunsuri, sau o intrebare cu doua raspunsuri absolut identice si amandoua bune la verificarea cu grila. Cand o sa puneti grila de verificare probabil o sa va enervati dar ca sa nu va mai plimbati pe la scoala ptr. ca alta sansa aveti numai in limba engleza (unde deasemenea mai apar greseli) sau in limba germana (chestionare perfecte), va sfatuiesc sa treceti prin toate chestionarele unde, asa cum am mentionat mai sus, intrebarile se vor repeta si atunci veti intelege care sunt raspunsurile bune. Este practic o problema de traducere si de tipar al raspunsurilor fata de grila de verificare. OK dar cum facem la examen daca pica astfel de intrebari? E simplu indicati acest aspect supraveghetorului care va schimba chestionarul cu pricina cu un alt chestionar. Sa nu va imaginati ca accepta usor, ei nu stiu romana, dar sunt suficienti de destepti sa citeasca litera cu litera toate cuvintele si sa vada daca sunt identice. Cel mai rau este daca grila nu corespunde (exemplul de mai sus cu chestionare diferite dar intrebari identice la verificare cu grila raspunsuri diferite) atunci veti repeta examenul pe loc cu un alt chestionar. Asta e ce mi-au spus mie inainte de examen.
• La „TÜV” este bine sa sunati inainte cu o zi, sa indicati ca sunteti roman si ca doriti examinarea teoretica in limba romana (sau engleza) ptr. a evita surprize neplacute. In ziua examenului, inainte de a intra in sala, se plateste o taxa de 33 de Euro. Musai sa aveti pasaportul la dvs. Examenul dureaza aproximativ 15 minute, dar nu va preseaza nimeni, oricum daca depasiti acest timp vi se va atrage atentia. Dupa ce ati completat chestionarul veti merge intr-o sala alaturata unde un domn (sau o doamna) va corecta pe loc cu grila in fata dvs. chestionarul si veti afla raspunsul. Asta este tot d.p.d.v. examen teoretic, nu primiti nici-o hartie sau confirmare scrisa iar dvs. trebuie sa anuntati scoala care trebuie sa contacteze „TÜV” ptr. programarea examenului practic. Daca nu luati „sala” atunci trebuie sa repetati examenul cel mai devreme in 2 saptamani. Daca nici atunci nu luati, lucrurile se complica pentru ca asta inseamna o scolarizare completa, teorie la scoala si practica iar cel mai devreme puteti sustine din nou examenul teroretic in termen de 1 luna de la data celui de-al doilea examen picat. Sper din toata inima sa nu ajungeti la asta!

Avantajele examenului teoretic:
• Recapitulati ceea ce nu ati mai facut de multi ani
• Aflati noutatile in domeniu si invatati semnele care sunt des folosite in UE.

Pregatirea si sustinerea examenului practic, numai in limba germana dar va poate traduce instructorul in engleza:
• OK, o sa spuneti ca aveti permis romanesc de nu stiu cati ani si sute de mii de kilometri, etc....asa am spus si eu. Dar credeti-ma este mare lucru sa conduci cu instructorul in dreapta care va poate invata cum sa luati acest examen cu „durii” de la „TÜV”. Examenul se da numai cu ei, fac numai asta si se uita la toate detaliile. In Germania nu se da nici-un examen cu politia.
• Iata cateva exemple: instructorul va poate arata in aceste 2 sau 4 ore de condus traseele pe care le veti parcurge: pe stradute fara semne unde puteti spune adio la permis daca nu dati prioritate de dreapta unui biciclist care vine de pe trotuar din spatele dvs., daca virati la stanga sau la dreapta uitandu-va numai in oglinda si nu intorcand ostentativ capul si umerii. Alte exemple unde va pot pica: daca nu v-ati fixat tetiera ptr. cap la nivel inainte de a pleca, daca nu ati verificat ca pasagerul din spate (omul de la „TÜV” in cazul asta) si-a fixat centura de siguranta si tetiera din spate inainte ca dvs. sa porniti la drum, daca nu treceti cu viteza la pas (chiar 5 - 10 km la ora) pe langa oameni aflati prea aproape de marginea drumului sau pe langa statii de autobuz. „Semnalul intermitent de avertisment” inseamna semnalizatorul autobuzului sau al oricarui vehicol dar si lampile galbene atarnate pe toti stalpii inainte de treceri de pietoni si statii de autobuz sau tramvai care daca se aprind in timp ce va apropiati trebuie sa luati piciorul de pe acceleratie, reduceti viteza si va pregatiti de franare altfel omul de la„TÜV” interpreteaza ca nu l-ati vazut chiar daca dvs. ati facut toate acest lucruri 2 secunde mai tarziu. Alte exemple: daca nu accelerati pe benzile de accelerare de pe autostrada chit ca trebuie sa va incadrati in fata unui vehicul si depasiti viteza indicata pentru portiunea de autostrada (lucru permis – aveti si o intrebare in chestionare), daca ati calcat putin o linie de marcaj in intersectii, sau la oprire ptr. ca „deaia le-au facut in Germania si au platit bani, sa fie respectate” – suna corect, daca parcati putin spre dreapta sau spre stanga locului delimitat de parcare marcat cu dungi si spuneti ca ati terminat parcarea atunci va depuncteaza ptr. ca nu-i respectati pe ceilalti soferi care vor sa parcheze, deci vor exact in mijloc; daca treceti pe galben puteti sa considerati ca a fost rosu – exceptie cand aveti peste 40 km la ora – si atunci nu opriti putin mai brusc, adica nu neaparat o franare totala ptr. ca va depuncteaza deoarece ati fi putut periclita soferul din spatele dvs. chair daca ala nu exista; daca treceti prin intersectii chiar fara nici-o masina si nu va uitati usor in stanga si dreapta (dar sa va uitati cu „capul si umerii” nu numai cu ochii); daca accelerati inainte de un stop ptr. a mai prinde verde si ati depasit viteza exemplu 55 km la ora; daca accelerati in gol, practic stand pe loc, pentru ca poluati mediul sau daca porniti motorul cu cateva minute inainte de a pleca sau daca nu il opriti imediat cand ati parcat sau intr-un ambuteiaj cand stati pe loc pe autostrada(se intampla sa fie trafic); daca nu va uitati atent dupa batrani si copii, daca nu tineti distanta in depasirea unui biciclist de 1,5 metri (masura aproximativa dar in chestionare este mentionata ca masura exacta), ideea este sa tineti distanta fata de orice depasiti, etc. Concluzia este ca trebuie sa fiti calmi, ascultati-l atent pe instructor si chiar daca jucati putin teatru pe durata celor 45 de minute de examinare practica, o sa luati examenul si atunci ati obtinut un permis valabil pe viata care este recunoscut de marea majoritate a statelor din lume, cu mici exceptii – exemplu in statul Nebraska in SUA (dar este recunoscut in alte state din SUA). Nu contati pe faptul ca aveti deja permis de „x” ani si poate si un milion de kilometri. Chiar faptul ca aveti deja permis este un motiv in plus pentru examinator sa fie strict si poate indulgenta zero in comparatie cu un incepator. Un lucru bun comparativ cu examenul practic de la noi din tara este ca nu vi se cere sa opriti unde nu este voie sau sa faceti la dreapta unde este interzis pentru a va testa. Cel mult, dar depinde de examinator, vi se poate spune „faceti dreapta la urmatoarea intersectie – atentie, inseamna urmatoarea intersectie posibila nu neaparat cea in care nu aveati voie. Oricum sunteti anuntati cu cateva minute inainte dar in nici-un caz nu o sa va spuna „imediat la dreapta” pentru a va deruta. Si inca ceva, cei de la „TÜV” stiu ca sunteti preveniti de catre instructorul dvs. despre anumite lucruri si poate vi s-au aratat traseele dar stiti cei intereseaza pe ei si apreciaza in acelasi timp? Faptul ca desi sunteti poate un sofer experimentat, ati acceptat sa fiti instruit practic in modul de conducere german de catre o persoana autorizata de catre ei iar asta va ofera cu siguranta un avantaj in plus.

Luati-va o saptamana de concediu, timp necesar sa invatati bine si sa parcurgeti toate chestionarele, sa notati si sa recapitulati greselile, intrebarile dificile si raspunsurile corecte. Odihna este foarte importanta inainte de examen unde va trebui sa cititi cu mare atentie intrebarile si raspunsurile.

Hei si acum aveti un permis de conducere german dar ce faceti daca va intoarceti in Romania
definitiv? Mai jos gasiti un raspuns oficial de la Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor – data 18.10.2004:
„La scrisoarea dvs. adresata conducerii Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, va comunicam ca, pana in prezent nu exista un acord incheiat intre Romania si Germania privind recunoasterea reciproca a permiselor de conducere.
Ministerul Afacerilor Externe din Romania are in proiect initierea de nagocieri cu autoritatile competente din tarile unde exista comunitati romanesti, daca aceste state vor sa incheie asemenea acorduri cu Romania.
Referitor la intrebarea dvs. privind dreptul de circulatie in Romania cu un permis de conducere obtinut in strainatate, va facem cunoscut ca, in conformitate cu prevederile art. 67 alin. 2 din Hotararea Guvernului Romaniei nr. 85/2003 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice "Titularii permiselor de conducere eliberate in alte state, care isi stabilesc domiciliul sau resedinta in Romania, sunt
obligati sa solicite autoritatii competente preschimbarea acestora, in termen de 90 de zile".

In situatia in care, in urma unui examen sustinut in aceasta tara, obtineti si categoria A, la reintoarcerea in Romania, aceasta categorie va fi atribuita in permisul de conducere romanesc, odata cu preschimbarea permisului de conducere german”.

Stiti ce lipseste din aceasta srisoare? Daca mai trebuie sa sustinem din nou examen teoretic si practic in Romania sau pur si simplu doar se preschimba permisele in baza acestei legi. Am intrebat asta in scrisoarea mea catre ei dar nu mi-au raspuns pana acum. Poate incercati si voi iar dupa aceea va rog sa puneti informatia pe acest forum.

Sper ca aceste informatii sa va fie cu folos si va urez multa bafta!

Un roman.

P.S. Cine ne povesteste, sper numai din auzite nu si din intamplari personale, cum e cu punctele de penalizare si seminarul de perfectionare cerut de lege in caz de amenda contraventionala in perioda celor 2 ani de proba valabila pentru incepatori dupa obtinerea permisului german?






Acest articol este trimis de Tineri romani in Germania
http://www.ro-de.org

URLul pentru acest articol este:
http://www.ro-de.org/modules.php?name=News&file=article&sid=523