
Sfaturi pentru noi veniti
Data: Tuesday, July 02 @ 16:39:07 CEST Subiect: Informatii Utile
Acest text a fost publicat initial pe fostul forum al greencardistilor de catre Alexandru Moldovan. Sa speram ca este o buna introducere in viata din Germania pentru orice nou venit aici. Cred eu ca se adreseaza totusi aproape tuturor.
"Sfaturile acestea nu sunt chiar pt. toti (de exemplu, nu sunt pt. cei ce doresc sa ramana in Germania si vor sa-si faca aici viata usoara), ci pt. cei ce au venit aici sa stranga bani ca sa-si implineasca un vis sau altul la intoarcerea in tara si care nu vor sa cheltuiasca mai mult decat e absolut necesar pt. a obtine un lucru "
As vrea sa impartasesc celor nou-veniti in Germania cate ceva din ce am descoperit in cele cateva luni de cand sunt si eu aici. Sfaturile acestea nu sunt chiar pt. toti (de exemplu, nu sunt pt. cei ce doresc sa ramana in Germania si vor sa-si faca aici viata usoara), ci pt. cei ce au venit aici sa stranga bani ca sa-si implineasca un vis sau altul la intoarcerea in tara si care nu vor sa cheltuiasca mai mult decat e absolut necesar pt. a obtine un lucru.
- alimentele sunt mai ieftine in supermarketuri. Exista in fiecare oras retele de magazine (supermarketuri) care poarta acelasi nume. Cele mai convenabile preturi sunt la LIDL, PLUS, PENNY MARKT, TOOM, ALDI. Mai exista si HL, dar e mai scump decat celelalte. Alimentele de la magazine specializate (de branzeturi, de carne, brutarii, etc.) sunt mult mai scumpe.
- e important cand va alegeti un apartament sa vedeti si ce supermarketuri aveti in apropiere. Aceasta deoarece tentatia va fi sa cumparati (mai ales seara cand veniti de la servici) de la magazinul cel mai apropiat. Daca nu aveti supermarketuri in apropiere, veti cheltui lunar semnificativ mai mult pe mancare (si bunuri de uz casnic) decat ceilalti.
- daca aveti nevoie de aspirator, aparat de radio, calculator, fier de calcat, masa de calcat, etc. nu va grabiti sa le cumparati de indata de la magazinul de electrice din colt sau de la Saturn (Saturn fiind numele unui mare magazin in care se vand electrice si electronice). In fiecare saptamana exista oferte speciale la supermarketuri, la Saturn si la alte magazine mari de electronice. Preturile pot fi reduse chiar si cu mai mult de 50%. Si nu pt. te miri ce produse ci chiar si pt. cele de marca. Un exemplu: eu mi-am luat un aspirator Bosch (1400 W) cu 100 DM. Acelasi aspirator e acum ~250 DM.
Ofertele va vin multora gratis in cutia postala, nu va grabiti sa le aruncati (cel putin la inceput pana va obisnuiti cu preturile din Germania si cu locurile de unde poate fi cumparat un lucru sau altul)
- pentru transport va puteti cumpara Monatskarte (abonament pe o luna). Exista si varianta sa va cumparati abonament pe un an. Ca facilitate, se plateste un pret echivalent cu 10 Monatskarte (adica 2 luni se calatoreste gratuit). Nu e obligatoriu sa se plateasca tot o data, se poate alege varianta in care se plateste in rate lunare.
- daca aveti salariul apropiat de 90000-100000 DM/an, atunci asigurarea de sanatate la o casa de asigurari "de stat", va poate costa 900-1000 DM lunar (firma preia jumatate). Unele case de asigurari private au oferte speciale pt. greencard. Eu de exemplu am asigurare privata la Mannheimer si platesc 330 DM lunar (oferta se numeste Tarif WELLCOME 500) (firma nu preia nimic din cele 330DM). Pt. o persoana singura se plateste deci mai putin si se obtine mai mult (asigurarea privata e superioara celei "de stat"). Pt. cel ce a venit cu famila, lucrurile se schimba: pt. sotie, la Mannheimer trebuie platite vreo 500 DM lunar, in schimb, "la stat", in acelasi pret e asigurata toata familia (sotia, copilul). Pt. cei carora le convine, exista insa si o alta posibilitate in ce priveste sotia: o asigurare doar pt. tratament acut, spitalizare, accident etc. (vreo 150 DM lunar).
- bilete de avion mai ieftine se gasesc la Tarom cu 600 DM (cumparate de la Eurolines) sau cu 430 DM (dar numai cu destinatia Constanta) sau cu 500 DM la CSA (la cehi; dezavantaj: se schimba avionul in Praga unde se sta timp de 2 ore). Alta varianta e cu MALEV (cu ungurii), din pacate nu stiu pretul.
- pt. telefoane in tara, cea mai proasta varianta este cea cu cartele telefonice de la Deutsche Telekom si telefoane publice (12 DM = ~ 5 min). Pentru cine nu are telefon acasa, e mai buna varianta cu cartele preplatite emise de diferite firme (le gasiti de cumparat la chioscuri) , cartele pe care le puteti folosi de la telefoane publice formand numarul inscris pe ele (~0.6-0.7 DM/min). Ceva mai proasta mi se pare mie varianta cu Call centers, pt. ca tarifele practicate de ei pt. Romania sunt mai proaste decat aproape pt. orice alta tara.
Pt. cei ce au telefon acasa, va recomand sa nu sunati direct (adica prin Deutsche Telekom = ~1 DM/min). Exista niste prefixe care va permit sa vorbiti mult mai ieftin: cu 01024 (10 min = ~ 6 DM), cu 01050 ceva mai scump dar nu cu mult, 01017. Cei de la 01050 asteapta intai sa se stranga o anumita suma si apoi trimit factura. Cat aveti de platit va vine pe aceeasi factura cu toate celelalte convorbiri. Pt. cei care nu stiu, se poate solicita de la D. Telekom factura detaliata cu convorbirile (fara nici un cost aditional pt. asta).
Daca folositi prefixele de mai sus, formati intai numarul in intregime (exemplu: 01024 00 4 01 1234567) si apoi ridicati receptorul. Altfel, centrala telefonica nu are rabdare pana formati tot numarul si va scoate afara trimitandu-va mesajul BUSY.
- pt. Internet de acasa, puteti folosi conturi de dial-up pe care vi le faceti la diferite site-uri (de la servici sau din alta parte unde aveti deja acces la Internet). Unii provideri va trimit cat aveti de plata pe factura telefonica de la D. Telekom (ceea ce mie mi s-a parut f. convenabil). Tarifele variaza: am auzit si de oferte la 1,6 Pfenning/min. cele mai multe se invart pe la 2,x Pfenning/min. Cele mai ieftine au dezavantajul ca trebuie sa stii germana pt. ca trebuie sa faci contract cu providerii.
- pt. cei care nu se impaca cu painea nemtesca: incercati painea de la turci (e rotunda, turtita, dar are gustul apropiat de painea de acasa). Tot la turci gasiti si alte produse (masline, anumite legume si verdeturi, branza) pe care nu le gasiti in supermarketuri.
Alexandru Moldovan
|
|