Trimis: 21 02 2012, 21:19 Titlul subiectului: Emigrare in Germania cu pasaport Romanesc sau Canadian?
Buna ziua, Am o intrebare (urgenta dealtfel) in legatura cu dreptul de sedere si de munca in Germania: In zilele urmatoare va trebui sa trimit actele la firma la care lucrez (multinationala in domeniul petrolier) pentru demararea procesului de angajare in Germania, deci implicit pentru permis de munca si sedere. Mentionez ca sint cetatean Roman si Canadian. Cu ce cetatenie (pasaport) sa demarez acest proces? Contractul de munca este pe termen nelimitat. Firma se va ocupa de toate actele. Ce avantaje si dezavantaje am cu pasaportul Romanesc versus cel Canadian-sau invers? Multumesc pentru ajutor.
Radu
Data inscrierii: Jul 03, 2002 Locatie: Frankfurt am Main
Trimis: 23 02 2012, 7:27 Titlul subiectului: Re: Emigrare in Germania cu pasaport Romanesc sau Canadian?
RaduOana a scris:
Buna ziua, Am o intrebare (urgenta dealtfel) in legatura cu dreptul de sedere si de munca in Germania: In zilele urmatoare va trebui sa trimit actele la firma la care lucrez (multinationala in domeniul petrolier) pentru demararea procesului de angajare in Germania, deci implicit pentru permis de munca si sedere. Mentionez ca sint cetatean Roman si Canadian. Cu ce cetatenie (pasaport) sa demarez acest proces? Contractul de munca este pe termen nelimitat. Firma se va ocupa de toate actele. Ce avantaje si dezavantaje am cu pasaportul Romanesc versus cel Canadian-sau invers? Multumesc pentru ajutor.
Radu
Radu:
In primul rand bun venit pe forum!
Legat de "bucataria" postarii ar fi bine daca nu ai posta acelasi mesaj pe mai multe thread-uri simultan. Thread-urile actualizate apar in feed-ul din stanga portalului in ordinea descendenta a actualizarii si e neproductiv sa citesti trei thread-uri diferite continand acelasi mesaj. Multumesc!
Legat de intrebarea ta, desi nu sunt in posesia unui pasaport canadian, din experienta avuta cu colegi canadieni sau din SUA iti pot spune ca va fi mult mai avantajos pentru tine sa aplici cu pasaportul romanesc.
Romania este membru UE cu drepturi aproape depline (piata muncii va fi complet liberalizata in RFG peste mai putin de 2 ani). Insa si acum in cazul tau (din descrierea ta banuiesc ca ai studii superioare si vei lucra in domeniul in care ai experienta) in RFG permisul de munca ti se va acorda fara probleme.
Cetatenii canadieni si SUA au restrictii mult mai severe pe piata muncii din RFG, similare cu cele pe care le avea Romania inainte de a fi admisa in UE, sau cu restrictiile pe care le au toate celelalte state non-UE (cu exceptii gen Elvetia, Norvegia etc.).
Buna ziua si multumesc pentru raspuns. Scuze ca am postat in mai multe locuri dar eram un pic stresat si nu aveam nici un raspuns cum sa procedez. Eu inteleg ca Romania este in UE dar totusi sint restricti in vigoare cu to UE-ul asta. Care ar fi diferenta totusi intre un Candian si un Roman ca la amindoi le trebuie acelasi permise de munca si sedere, aici nu inteleg diferenta. Multumesc mult si salutari.
Trimis: 23 02 2012, 12:15 Titlul subiectului:
RaduOana a scris:
Buna ziua si multumesc pentru raspuns. Scuze ca am postat in mai multe locuri dar eram un pic stresat si nu aveam nici un raspuns cum sa procedez. Eu inteleg ca Romania este in UE dar totusi sint restricti in vigoare cu to UE-ul asta. Care ar fi diferenta totusi intre un Candian si un Roman ca la amindoi le trebuie acelasi permise de munca si sedere, aici nu inteleg diferenta. Multumesc mult si salutari.
Pai tocmai asta e diferenta, cetatenii romani ca cetateni ai unui stat membru UE beneficiaza de drept de sedere in Germania ceea ce nu e valabil pentru cetatenii non UE. N.b. "drept de sedere" != "drept de munca"
Trimis: 23 02 2012, 12:19 Titlul subiectului:
... si last but not least, departamentul de HR din Germania a "Multinationalei in domeniul petrolier" ar trebui sa te poata sfatui competent despre optiunile tale.
Eventual poti sa le trimiti link-urile de mai sus in cazul in care tu inca nu esti familiar cu limba germana ...
Multumesc inca odata pt raspunsuri, Multinationala imi va scoate actele oricum, cit de greu ar fi. Nu m-au sfatuit pentru ca nu le am spus ca am si pasaport Romanesc, Daca le spuneam ei isi luau cea mai usoara varianta pentru ei si pentru avantajele lor, pe cind eu vroiam sa stiu ce e mai bine pentru mine pe termen lung. Multumesc tuturor.
Trimis: 23 02 2012, 12:37 Titlul subiectului:
RaduOana a scris:
Multumesc inca odata pt raspunsuri, Multinationala imi va scoate actele oricum, cit de greu ar fi. Nu m-au sfatuit pentru ca nu le am spus ca am si pasaport Romanesc, Daca le spuneam ei isi luau cea mai usoara varianta pentru ei si pentru avantajele lor, pe cind eu vroiam sa stiu ce e mai bine pentru mine pe termen lung. Multumesc tuturor.
Pe termen scurt si lung in EU e mai bine cu pasaport romanesc, in Canada si SUA e mai bine cu pasaport canadian ...
Singurul dezavantaj la pasaportul romanesc fata de cel canadian pentru acte in jermanica e sa-l tii alive, sa nu-l lasi sa expire.
in rest pentru romani e mai usor decat ptr canadieni sa locuiasca si sa lucreze in .de ...
Pasaportul nu mai e asa necesar in EU, decit ca backup, merge si buletinul (si e valabil 10 ani). Nu ca as pleca din Romania fara pasaport, dar de mers merge, problema e daca ai numai buletinul si il pierzi.
In alta ordine de idei canadienii nu vroiau sa renunti la cetatenia romana ca sa ti-o dea pe a lor? De asemenea, astia nu sint la fel ca US, sa trebuiasca sa depui taxele la ei mereu daca ai venituri, chiar si in afara Canadei?
Canadieni nu cer sa renunti la cetatenia Romana, in schimb eu nu mai am buletin Romanesc de plastic ca toata lumea ci unul temporar anual de hartie, CRDS-ist cetatean Roman cu domiciliul in strainatate o alta gaselnita comunista...iar pe pasaport la a doua pagina scrie domicilul in tara respectiva, in ce priveste taxele in Canada, se face o cerere de nerezident si nu mai platesti taxe daca nu mai traiesti la ei in tara.
Din esperienta proprie: este indicat sa demarezi procesul ca cetatean roman. Ca-canadian va trebui sa iti reinnoiesti dreptul de munca anual timp de cinci ani (nu cred ca e indicat... mai ales ca nu stii ce se intampla cu legislatia, samd). Ca roman, firma iti scoate la inceput permisul de munca (Arbeitsgenehmigung-EU), care e valabil un an, dupa care primesti (la cerere, din cate stiu, insa este doar o formalitate), dreptul de munca permanent.
S-ar putea ca in lumina ultimelor modificari legislative (usurarea accesului la piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari), sa poti primi drept de munca permanent inca de la inceput, inca nu stiu sigur (doar speculez).
Recomandabil este sa te inregistrezi peste tot la cetatean roman (tine pasaportul canadian in alt buzunar, deocamdata). Intra si iesi din EU ca roman (e mai usor si la vama, crede-ma). Chiar daca nemtilor nu le convine ca Romania este in EU, totusi suntem cetateni comunitari si beneficiem de mai multe drepturi decat cetatenii canadieni.
Pasaportul canadian iti va fi de folos daca vei dori sa calatoresti in Canada sau SUA (fara viza, dureri de cap, intrebari, inregistrari on-line).
Nu poti crea un subiect nou in acest forum Nu poti raspunde in subiectele acestui forum Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum Nu poti vota in chestionarele din acest forum
Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.