poate e bine ca cei care intentioneaza sa-si cumpere casa sa aiba o idee despre "laufende Kosten" la o locuinta/casa proprie. De asemenea unul sau altul poate veni cu completari si sugestii de reducere pentru aceste cheltuieli.
Ex: casa, wohnfläche ca 40 mp/persoana la tzara
rata lunara la banca , verarbeitungskosten, kontoführung
impozit casa, teren ca.450 € /an
Komunalabgaben - Müllabfuhr,Winterdienst 250 €
apa-canal 1000 € , incalzire gaz 2000 €, curent 700 €, hornar 40 €, tuns iarba 100 €, ingrijire gradina 0-? , gard 0-200/an.
Reparatii, renovari la mine 500 € - a nu se subestima !!
Cred ca in viitor ponderea incalzirii va creste , odata cu pretul energiei. Multe instalatii mai vechi de 10 ani trebuiesc reinnoite daca nu mai corespund normelor . Casele vor trebui sa aiba un Energiepass (cca 300 €)
Dobânzile nu se pot deduce de la impozit in schimb gradinarul,renovari ecologice sunt sprijinite de stat.
Dom' Mircea, nu putem decit sa va felicitam pentru initiativa !
As indrazni sa va sugerez sa schimbati titlu' in 'Ghidul micului proprietar in .de' ? Ar avea - ca sa ma exprim asa - o respiratie mai larga... _________________ Tadam-tadam-tadam tatatarara-ram-tadam
Este o idee buna acest thread 'Ghidul micului proprietar in .de'
Deci la o casa in De ai "laufende Kosten" cam intre 50% si 100% mai mari decat un apartament?!
Pe mine m-a dat gata citatul
Citat:
Este o idee buna acest thread 'Ghidul micului proprietar in .de'
Deci la o casa in De ai "laufende Kosten" cam intre 50% si 100% mai mari decat un apartament?!
Pe mine m-a dat gata citatul
Citat:
Cred ca este vorba de cheltuieli lunare?
n-am fost clar, scuze
rata la banca e lunara n-am dat suma la mine ca e datenschutz !l
impozitul si ce urmeaza sunt anuale
Mircea, pentru ca valorile (mai ales la gunoi, apa, impozit pe teren etc) depind foarte mult de la sat la comuna si viceversa, cred ca mult mai de ajutor pentru valul nou de apropritari ar fi sa incercam sa punem cap la cap nu atit informatiile ca valori in sine, ci de unde se afla valorile.
Adica...
Gunoi - primarie - departamentu' X
Apa - Pandele de la colt
Winterdienst - de la nea Tilica de pe tractoru' cu cacareze de asfalt
etc etc +etc
(Atentie ! exemplele de mai sus sint date la - asa cum v-am obisnuit - caterinca, dar sper ca mesajul sa nu-si fi pierdut din seriozitate datorita limbajului).
Nu uitati ca (aproape) fiecare chestiune care tine de costuri 'operationale' bate in alta parte si, mai ales, ca diferentele valorice de la un sat la altul pot fi semnificative !
Mircea, imi pare rau, din pacate numai onor administratia poate face asta. Scuze pentru dezinformare, am uitat ca Informatii Utile e un thread pe care nu se poate face Edit. _________________ Tadam-tadam-tadam tatatarara-ram-tadam
- cine e apropritar de casa, sa ne ajute cu ce costuri apar (tipuri, nu valori)
- cine e apropritar fericit de patru betoane la 7/10, 2 lifturi, iarasi, sa dea pe forum cotizatiile _________________ Tadam-tadam-tadam tatatarara-ram-tadam
Mircea, pentru ca valorile (mai ales la gunoi, apa, impozit pe teren etc) depind foarte mult de la sat la comuna si viceversa, cred ca mult mai de ajutor pentru valul nou de apropritari ar fi sa incercam sa punem cap la cap nu atit informatiile ca valori in sine, ci de unde se afla valorile.
ai dreptate ar trebui sistematizat. dupa cum spui si tu sumele difera de la comuna la comuna. Din pacate organizarea oraselor si comunelor difera mult datorita federalismului. Sunt diferente chiar in acelasi land, intre landuri si intre Gemania si Bayern .
informatiile de aici pot fi o orientare dar nu rezolva fiecare caz in parte.
D-l Google are link pentru siteul oficial al fiecarei entitati administrative in D.
in cazul meu comuna a privatizat o parte din servicii. eu am teotetic si posibilitatea de a-mi alege furnizorul de servicii. alte comune si orase sunt altfel structurate.
eu platesc la comuna impozit,winterdienst si gunoi
la firme de stat apa.canal,curent
Va dau un prim Tip : Apa de ploaie e AUR ! Am economisit anul trecut 200 € cu o Wassertone de 9 €.
Va dau un prim Tip : Apa de ploaie e AUR ! Am economisit anul trecut 200 € cu o Wassertone de 9 €.
Atentie, la mine-n sat (cel putin), aia intra la costuri canal... Fac ei o integrala dubla pe suprafata, cu un coeficient de fraieri, impart la unghiu' acoperisului, extrag radacina cubica, aduna numaru' de umbrele si pisici si le da o valoare. Si p-aia o inmultesti cu costu per mc de ch si o decartezi, chiar daca ti-ai stropit muscatele cu ea si s-a reintors in circuitu' apei in natura...
Din ce auzisem de la guru in ale sparuitului, smecheria mare e sa-ti faci tanc subteran si din ala sa alimentezi un circuit separat de apa cu care sa poti flush zey toilet si alte alea... Da' aia nu mai costa 9 neurolitici si nici nu prea se aplica daca nu sintem participanti activi la forumu' sa-mi construiesc casa, subsectiunea micu' zidar incepator... _________________ Tadam-tadam-tadam tatatarara-ram-tadam
Ma batu si pe mine gându la tank subteran da se amortizeaza greu si are si el laufende Kosten !
apa e relativ ieftina, canalizarea e scumpa costa cam de 5 x apa folosita.
Daca ii convingi la primarie ca iti uzi florile din gradina cu o parte din apa
care ai folosit-o nu-ti calculeaza Abwasser (canal) - cu conditia sa cumperi ceas de apa de la ei si sa ai mult zarzavat...
pentru care terbuie sa ai aprobare si adeverinta roz ca semintele sunt de calitate dupa iso 9001 si sa ai viza de la Ordnungsamt ca nu ai mai mult de 4 melci pe mp. , adeverinta de la Gesundheitsamt ca in ultimii 5 coprocultura ti-a iesit este negativa...
alte costuri la casa
a. wohngebäudeversicherung ab. 200 € /an + elementarschadenversicherung obligatoriu
b.hausratversicherung , eigentümer rechtschutz l. glassversicherung optional
? x 10^2 /an
Ok, si pentru astia, mai mici si mai batuti in cap, la ce Doamne Iarta-ma atita purcoi de versicherung-uri ?!
Auziti, da' decit sa facem, asa, tone de diverse, n-ar fi mai bine sa vina astia cu o oferta beton de genu' alleswasSiedenkenversicherung ?
La mine in sat se vede ca ploaia e mai delicata, ca vine calculata diferit (mai eftin) la Abwasser... Ia sa-mi mai iau la lins darile catre onorata comunitate sa ma luminez in linia noilor clarificari... _________________ Tadam-tadam-tadam tatatarara-ram-tadam
Din ce auzisem de la guru in ale sparuitului, smecheria mare e sa-ti faci tanc subteran si din ala sa alimentezi un circuit separat de apa cu care sa poti flush zey toilet si alte alea... Da' aia nu mai costa 9 neurolitici si nici nu prea se aplica daca nu sintem participanti activi la forumu' sa-mi construiesc casa, subsectiunea micu' zidar incepator...
hehe...kunoajtem zaitu'. da' jtii ce zice pä iel ?
Citat:
Hinweis:
Der Preisspiegel ist nicht repräsentativ, sondern stellt lediglich die Angebotssituation seit dem 01.09.1997 im IMMOPOOL dar.
pä mine mä interesa faptik kät o kostat pe unu ji pe altu'....nu ztatiztici d'aztea seci de pe net. _________________ Am Anfang hatten wir kein Glück, dann kam noch Pech dazu…
hehe...kunoajtem zaitu'. da' jtii ce zice pä iel ?
Citat:
Hinweis:
Der Preisspiegel ist nicht repräsentativ, sondern stellt lediglich die Angebotssituation seit dem 01.09.1997 im IMMOPOOL dar.
pä mine mä interesa faptik kät o kostat pe unu ji pe altu'....nu ztatiztici d'aztea seci de pe net.
Nunia,
la timpul cind noi nici nu visam sa ne cumparam casoi, am inceput si eu sa caut pe internet ... diferiti makleri, agentii imobiliare, banci- intotdeauna au si ele un portofoliu imobiliar si asa am inceput sa-mi fac o idee... Pe saitul cu pricina l-am testat e acum , cautind case in aceeasi zona unde locuim noi. Concluzia mea? Noi am platit un pret bun in comparatie cu ce preturi vor acum pentru case din jurul nostru si cu teren mult mai mic decit al nostru.
Deci, io cu al meu alemand, mai la nord si mai la vest, in oras (MG), cu acces rapid la autostrata ( pendleri, deh..), scoala, gradinita, ortskern ( nu pot sa-i spun centru, poate centrulet) cu magazine - farmacie si alte alea la 10 minute pe jos, benzinarie, nelipsitele AlDI, Lidl, Plus, bahnhof la 2 km ( directia Köln)... ce sa mai spun?
120 qm de locuit/ 600 qm teren + garaj ... DHH 205.000 Euroi in 2004, fara Eingenheimzulage...
o singura rugaminte: threadurile de informatii utile sa se pastreze intr-un ton cuminte si lizibil. asta nu inseamna ca nu apreciem valoarea intrebarilor puse.
Nu poti crea un subiect nou in acest forum Nu poti raspunde in subiectele acestui forum Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum Nu poti vota in chestionarele din acest forum
Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.