Trimis: 26 01 2012, 9:26 Titlul subiectului: Sedere peste 6 luni masina in leasing cu numere de RO in DE
Am tot cautat pe acest forum, pe multe altele, pe websiteul Comisiei Europene etc. Nu am gasit nimic despre ce se poate face in cazul in care am masina in leasing din Romania si vreau sa o utilizez in Germania pentru mai mult de 6 luni, termen maxim dupa care ar trebui inmatriculata.
Ori cum pot eu sa o inmatriculez in Germania din moment ce nu sunt proprietarul masinii? Si ce sa fac, sa o las in Romania sa rugineasca si sa platesc ratele la leasing (mai am 2,5 ani din cei 5) fara sa ma pot folosi de ea?
Nu de alte dar in UE se tot vorbeste de libertarea de miscare a persoanelor, bunurilor, capitalurilor... Si ca bun cetatean al UE ce sunt, platesc ratele la leasing si toate impozitele si taxele (deci consum si ajut economia UE) dar nu ma pot bucura de dreptul de utilizare al masinii. Mi se pare complet aberant.
Stiti ce se poate face in acest sens si/sau daca ati mai auzit de situatii similare?
Nu stiu unde as putea sa ma adresez, autoritatilor din Germania, societatii de leasing, consulatului roman, pentru a iesi din impas?
Trimis: 26 01 2012, 9:50 Titlul subiectului: Re: Sedere peste 6 luni masina in leasing cu numere de RO in
MC a scris:
Dar daca masina e inmatriculata pe numele tau, in Germania asta cred ca echivaleaza cu proprietatea asupra masinii.
Din punctulmeu de vedere n-am nicio problema sa o inmatriculez si sa platesc taxe aici in Germania dar cred legal si logic nu am cum, atat timp cat dreptul de proprietate este al societatii de leasing. Care evident ca nu doreste si nici nu are cum sa cedeze acest drept pana nu au fost platite toate ratele de leasing.
Si ca sa fie si mai complicate lucrurile, eu am fost primul utilizator al masinii dar dupa 1 an am transferat masina catre unul din parinti (care nu are nici permis de conducere). Deci eu utilizez masina prin imputernicire (de 1,5 ani), cu acordul socieatii de leasing. Ori cum parintele nu are resedinta in Germania nu ar avea cum sa o inmatriculeze aici. Si cum nu are nici permis de conducere nu ar avea nici cum sa o ia de aici si sa o duca in Romania. Interesant, nu?
Ma duc eu la societatea de leasing si le spun ce? Ca vreau sa inmatriculez in DE masina lor pentru care eu am doar imputerncire?
Practic am vazut si eu pe unde stau in Germania ca sunt masini cu numere de RO si care sunt aici de cel putin 1 an si ceva (eu sunt doar de cateva luni aici dar le-am vazut in vizitele anterioare, aceleasi numere, aceleasi masini).
Dar eu sunt genul care as vrea totusi sa nu stau cu stres si sa fiu in legalitate. Dar in situatia mea nu vad cum as putea lucrul asta.
Mentiona cineva pe forum ca s-au mai dat amenzi pentru neinmatricularea in termen a masinii si ca ar fi de vina vecinii "binevoitori". Daca ar fi doar asta, tine de norocul fiecaruia. Dar nu cumva se uita baietii si pe camere (din oras, de pe autostrazi), inregistrand numele de inmatriculare si avand o evidenta cu ele?
Am mai scris asta mai demult pe forum (mi-e lene sa caut postul ).
Am un amic care a fost oprit de politie pe tema asta. Tipul statea (la vremea aia) intr-un sat, si banuiesc ca le-a fost usor politistilor sa il ia la ochi.
L-au oprit si l-au luat la fix, zicandu-i ca merge cu masina peste limita legala de timp (era de mai mult de un an in zona).
Faza interesanta este cum a rezolvat-o: politistii nu i-au dat nicio amenda DAR au trimis o notificare la Landsratamt. Aia i-au trimis scrisoare ca trebuie sa plateasca impozit pe masina si in Germania dar i-au permis sa ramana cu numerle de Ro. Intre timp a vandut masina si si-a luat alta aici (cu numere de DE).
Acuma nu stiu daca tine de land (el sta pe langa Frankfurt) dar poti sa mergi la Zulassungsstelle si sa zici ca mergi des cu masina in Ro si masina sta si pe acolo mult si sa ceri numai sa ti-o "anmelduiasca" cu numere de Ro.
PS:
1. Inainte ca binecunoscurii Gica Contra de pe aici sa isi dea cu parerea: ESTE CAZ REAL si nu "povesti"!
2. Nu m-am interesat personal de asa ceva, insa masina amicului am condus-o fara frica si eu.
3. Incerc sa ajut un om..daca aveti idei mai bune ca ale mele nu ma deranjeaza atata timp cand nu imi adresati injurii.
In legatura cu camerele video de pe autostrazi stai linistita. Este interzisa scanarea numerelor, cel putin in acest scop.
Stau mai linistiT. Dar ma gandeam ca daca in RO ti se scaneaza numerele ca sa verifice plata vignetei, ma gandeam ca si aici se face la fel, pentru plata taxelor si/sau alte motive, ca furt etc.
george2209 a scris:
@Nick_B
Am mai scris asta mai demult pe forum (mi-e lene sa caut postul ).
Multumesc George. Interesant ce spui tu... Cred ca o sa le fac o vizita sa intreb chestia asta.
Dar apropo de satul unde locuia amicul tau. Si eu am observat intr-un sat (aflat langa un oras mare, nu dau nume), unde am fost mai des, ca exista chiar 2 masini cu numere de RO care stau parcate in fata unei case, chiar langa un drum principal si politistii se tot plimba pe acolo. Si asta de peste 1 an, au ramas cu numere de RO. Poate au facut acelasi lucru, cu plata impozitului. Poate la fac o vizita sa-i intreb.
am folosit masina cu nr. de ro din vara 2006, nu m-a intrebat nimeni nimic si bineinteles ca statea parcata in fata casei iar politia trece des pe acolo. acum am vandut-o ca oricum imi era peste mana cu itp-ul, dar nici nu stiam ca legea spune de max 6 luni, eram convinsa ca dupa 2007 e valabila libera circulatie europeana, daca au voie persoanele, de ce nu si bunurile lor mobile, atata timp cat iti platesti taxele intr-o tara si ai asig. la zi nu cred ca se impune dubla taxatie, chiar sunt curioasa ce raspuns o sa primesti de la autoritati
Aia nu e nici cea mai mica problema (asa cum nu e de exemplu sa iei rovinieta in Romania pentru orice masina), te duci la "the usual suspects" (ATU, Zulassungsstelle, alte service-uri sau benzinarii mai rasarite) si iti iei. Se poate comanda si pe Internet, de obicei sensibil mai scumpa.
Nu poti crea un subiect nou in acest forum Nu poti raspunde in subiectele acestui forum Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum Nu poti vota in chestionarele din acest forum
Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.