Trimis: 03 12 2012, 7:08 Titlul subiectului: probleme la munca
Buna dimineata,
Am nevoie de putin ajutor (din nou!!) Anul acesta in aprilie sotul meu a fost promovat vorarbeiter si i s-a marit salariul, apoi la sfarsitul lui iulie nu a mai fost de lucru pt cateva saptamani, toti au ramas acasa, profitand de zilele astea s-a dus in sfarsit la medic pt ca ceva nu era bine. Dupa vreo 3 saptamani de investigatii,termine etc... i s-a pus diagnosticul, hernie si s-a facut programarea pt operatie, ei chiar inainte de operatie a fost chemat la birou si a fost anuntat ca de la 1 sept nu mai este vorarbeiter iar salariul i s-a micsorat, motiv: plangeri de la muncitori ca ar fi fost prrea "sever". Acuma unii din colegii lui i-au spus ca nu e in regula ca i-au taiat salariul, ca ar putea sa faca un soi de contestatie. Nu a fost anuntat in scris nici la promovare, nici la "degradare", nu a semnat nimic. Voi ce ziceti, e ceva adevar aici, pentru ca eu nu stiu absolut nimic despre legislatia muncii din Germania.
Multumesc. _________________ cool baby.
asa ceva se poate intampla intr-o firma mica, posibil subcontractor.
de regula fiecare schimbare in salariu e comunicata in scris. atata timp cat nu a primit marirea in scris, orice discutie despre subiect nu are sens.
in general situatia descrisa de tine e o strategie cunoscuta de a scapa de angajati, fara sa le mai platesti abfindung. orice ar incerca angajatul se va duce spre un conflict cu angajatorul.
ca angajat - poti ignora problema sau te poti certa. daca ajungi la judecata poti sa scoti ceva bani drept abfindung si cauti un job nou.
ca angajator - te astepti ca angajatul sa reactioneze conflictual si in 95% din cazuri pleaca singur - fara costuri suplimentare pt angajator, sau ajungi la judecator care te poate obliga sa platesti abfindungul pe care oricum trebuia sa-l platesti atunci cand il dai afara normal.
poate nu ati observat, dar in ultimii 3-4 ani in germania, relatiile de munca duc spre sclavagism modern.
Data inscrierii: Feb 04, 2003 Locatie: Mainz, Germany
Trimis: 03 12 2012, 9:16 Titlul subiectului:
marirea de salar i s-a comunicat in scris? daca da, sub ce forma? adica "va anuntam ca de acum incepand salariul este de ..."?
daca a fost asa, micsorarea e o incalcare a contractului si diferenta e revendicabila juridic.
daca nu, e dificil, ca nu e demonstrabil. ar trebui chemati martori la proces, ca angajatorul o sa zica ca a fost o prima temporara sau mai rau, bani suplimentari pentru munca suplimentara.
io mi-as cauta de lucru in alta parte pe termen mediu. _________________ "Freunde der Südsee, geht mir net auf den Sack!" - J. Klopp
Deci s-au "porcit" si pe aici lucrurile.....Dap, este o firma mica din pacate. Nu am primit nimic in scris nici la promovare nici la degradare. singurul mod de a demonstra ar fi fluturasii cu salariul.....desi, trebuie sa recunosc ne gandim serios la un alt job. Pe contractul de munca e trecut salariul initial, de la angajare, in rest nu am primit nici un alt fel de act de la firma, mai trebuie sa spun ca in primul an (cel cu Atbeitetlaubnis) nu am avut/vazut nici un fel de contract!!!! Inca de atunci mi-a dat de gandit firma asta, dar am fost obligati sa stam cuminti sa treaca anul sa primim unbefristet. Abia atunci a venit si contractul. Multumesc mult pt raspunsuri. Inca nu stiu ce vom face, dar paralel cautam altceva. _________________ cool baby.
mie mi s-o marit in fiecare an salariul cu 3-5% si nu am primit niciodata vreo instiintzare scrisa. de obicei lucru' asta se petrecea dupa mitarbeitergeschpräch-ul anual.
daca s-a marit datorita unui manteltarifvertrag sau tarifvertag nu-ti trebuie hartie personala la dosar.
doar daca negocierea e personala (pentru angajatii außer tarif), atunci trebuie sa primesti o instiintare si aceeasi hartie o gasesti si in dosarul tau de angajat.
fiecare poate verfica, o data pe an ai dreptul sa-ti cer dosarul de la angajator si sa-l verifici.
Data inscrierii: Jul 03, 2002 Locatie: Frankfurt am Main
Trimis: 03 12 2012, 13:52 Titlul subiectului:
paraipan a scris:
numa' un pic offtopic:
mie mi s-o marit in fiecare an salariul cu 3-5% si nu am primit niciodata vreo instiintzare scrisa. de obicei lucru' asta se petrecea dupa mitarbeitergeschpräch-ul anual.
tre sa imi fac griji?
Daca se va ajunge vreodata la chestiuni care sa trebuiasca sa fie adresate pe cale juridica atunci vei posibil ca vei putea sa-ti faci griji, deoarece nu ai "dovada" amendarii contractului. In orice caz, nefiind jurist, ma gandesc ca in instanta ai avea mai multe sanse sa-ti aperi drepturile potential lezate in cazul in care ai avea acele amendari ale contractului in scris.
Eu de fiecare data cand am primit o marire de salariu pana acum, la toate firmele la care am fost angajat in RFG, am primit o scrisoare prin care am fost anuntat ca incepand din luna X salariul meu lunar este de Y EUR, toate celelalte clauze contractuale ramanand neschimbate.
Trimis: 03 12 2012, 16:40 Titlul subiectului:
Citat:
Eu de fiecare data cand am primit o marire de salariu pana acum, la toate firmele la care am fost angajat in RFG, am primit o scrisoare prin care am fost anuntat ca incepand din luna X salariul meu lunar este de Y EUR, toate celelalte clauze contractuale ramanand neschimbate.
asa a fost si la mine. iar cand mi-au platit orele suplimentare de gleitzeit, ceea ce era optional, le-au trecut ca "one time bonus" pe statul de plata si de fiecare data au scris ca-i exceptie si nu se poate deduce vreun drept pe viitor. _________________ "Freunde der Südsee, geht mir net auf den Sack!" - J. Klopp
Dar faptul ca pe statul de plata tariful pe ora, din mai si pana in septembrie, este mai mare nu poate fi folosit ca si "dovada" ? Din experienta voastra, cu ce
posibile explicatii ar putea veni angajatorul oare ?? _________________ cool baby.
Trimis: 03 12 2012, 21:25 Titlul subiectului:
in principiu da, dar aia o sa zica ca intelegerea a fost temporara si atunci depinzi de pe cine crede judecatorul. nu-i imposibil, iar daca ai chef de scandal un avocat ar putea face una-alta. problema-i ca in prima instanta fiecare-si plateste costurile proprii, asa ca o sa coste bani din primul minut, cu un dezodamant incert. iar daca firma are sub 10 angajati, il poate salta fara probleme ca nu se aplica "Kündigungsschutz". _________________ "Freunde der Südsee, geht mir net auf den Sack!" - J. Klopp
Recomandarea mea (pentru cazul asta probabil tardiva): Rechtsschutzversicherung care sa acopere si capitolul "Arbeits-Rechtsschutz". Cand e o problema, pac! trimis avocatu'.
Am de vreo 10 ani si n-am folosit, dar am vazut de curand cum functzioneaza, un coleg pe care nu-l iubeste nimeni o trimis un avocat sa-i faca lobby si acuma se chinuie toata firma sa-l indrageasca. I-o negociat ala si un Abfindung rezonabil, da' omul nostru o decis pana la urma sa ramana, nu credeam ca functzioneaza treaba asta chiar asa, e ca pe vremuri cand in curtea scolii venea vreun plangacios cu fratele mai mare de la liceu.
Trimis: 04 12 2012, 8:27 Titlul subiectului:
tibib a scris:
Recomandarea mea (pentru cazul asta probabil tardiva): Rechtsschutzversicherung care sa acopere si capitolul "Arbeits-Rechtsschutz". Cand e o problema, pac! trimis avocatu'.
Am de vreo 10 ani si n-am folosit, dar am vazut de curand cum functzioneaza, un coleg pe care nu-l iubeste nimeni o trimis un avocat sa-i faca lobby si acuma se chinuie toata firma sa-l indrageasca. I-o negociat ala si un Abfindung rezonabil, da' omul nostru o decis pana la urma sa ramana, nu credeam ca functzioneaza treaba asta chiar asa, e ca pe vremuri cand in curtea scolii venea vreun plangacios cu fratele mai mare de la liceu.
Morala povestii e ca poti sa te ai rau cu toti colegii atat timp cat te iubeste avocatul ...
si firmele folosesc cam aceeasi metoda, dar un pic rafinata. angajeaza avocati specializati in dreptul muncii, pe posturi interne normale, care sa urmareasca angajatii in timpul serviciului si sa-i prinda cazand in abatere. nu mai e SciFi asa ceva, e o metoda normala, de deili biznis.
am citit "rapoarte" facute de angajatii astia incognito, zici ca securitatea sau nazi sunt mici copii pe langa ei.
Trimis: 04 12 2012, 9:09 Titlul subiectului:
cip_a a scris:
si firmele folosesc cam aceeasi metoda, dar un pic rafinata. angajeaza avocati specializati in dreptul muncii, pe posturi interne normale, care sa urmareasca angajatii in timpul serviciului si sa-i prinda cazand in abatere. nu mai e SciFi asa ceva, e o metoda normala, de deili biznis.
am citit "rapoarte" facute de angajatii astia incognito, zici ca securitatea sau nazi sunt mici copii pe langa ei.
In general in firmele unde se ajunge la situatia descrisa de tine ori nu-i suficient de lucru interesant ca sa tine partile ocupate cu chestii serioase ori e potential suficient de mult de "aparat" de catre firma (spre ex. o firma cu angajati multi si cu state vechi intr-un domeniu care trebuie restructurat) ori ai ghinionul sa vina niste manageri care vor sa isi arate "compententele" prin astfel de "organizari" in loc sa organizeze naibii munca intr-un mod placut sau util (sau managerii vin dintr-o firma unde au avut de "aparat" firma in situatii de restructurari si cred ca in fiecare firma trebuie sa te concentrezi pe astfel de "actiuni") ...
aici te inseli un pic, de fapt cu deili biznis ma refeream ca mai toate firmele care au in organigrama macar 3-4 pozitii in HR se ocupa cu magarii. ideea de baza e sa schimbi angajatii cu vechime, cu cei tineri si fara pretentii, de preferinta adusi din india, estul europei etc. doar asa poti sa micsorezi nivelul salarial al firmei.
in aproape 20 de ani de corporatism eu nu am prins niciodata vreo perioada de acalmie, chit ca firma e pe growth sau downsize, sunt aceleasi programe de restructurare, mai rapide sau pe perioade lungi.
ideea de baza e sa schimbi angajatii cu vechime, cu cei tineri si fara pretentii, de preferinta adusi din india, estul europei etc. doar asa poti sa micsorezi nivelul salarial al firmei.
Da, asta e trendul acuma. Doar ca in ultima vreme am observat ca se vand ieftin nu doar indienii & Co; la mine au fost angajatzi de curand doi nativi cu doctorat (e drept fara legatura cu informatica) la scorul pe care-l ceream eu in 2001 ca proaspat intrat pe piatza muncii in Ge. Foarte multzi tineri Akademikeri din diverse domenii se reorienteaza catre IT unde nivelul salarizarii a fost ani la rand mai atractiv. Quereinsteigerii astia au facut ca piatza sa reactzioneze; in jos.
Apropos "nivelul salarial", ultimul studiu Stepstone(chiar azi primit pe email):
Citat:
Der StepStone Gehaltsreport 2012
StepStone hat im Juli 2012 eine deutschlandweite Gehaltsstudie durchgeführt, an der rund 40.000 Fach- und Führungskräfte teilgenommen haben. Bei der Auswertung wurden nur die Angaben derjenigen Umfrageteilnehmer berücksichtigt, die Vollzeit arbeiten.
Alle Gehaltsdaten sind in Euro angegeben. Die Gehaltszahlen bezeichnen das Durchschnitts-Bruttojahresgehalt exklusive Boni, Provisionen, Prämien etc, insofern die Beträge nicht "mit variablem Gehalt" angegeben sind.
damn, e cam horor statistica asta.
ma duc sa-mi invit superiorul disciplinar la restaurant si sa-l asigur de toata dragostea si loialitatea mea.
mahlzeit!
Nu poti crea un subiect nou in acest forum Nu poti raspunde in subiectele acestui forum Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum Nu poti vota in chestionarele din acest forum
Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.