Creeaza-ti cont    Prima pagina  ·  Subiecte  ·  Forum  ·  Contul tau  ·  Trimite un material redactiei  ·  Topul materialelor
  Sectiuni
  Forum - informatii/locale
  • ANUNT IMPORTANT  de catre crify la 15 Feb 2025, 8:00
  • (Frequent) flyer lounge  de catre The_messenger la 15 Oct 2024, 19:42
  • ADAC vechi vs nou  de catre The_messenger la 02 Mar 2024, 13:56
  • Recomandari Vinuri  de catre tibib la 15 Feb 2024, 16:49
  • Apocalipsa financiara?  de catre tibib la 07 Jan 2024, 13:09
  • My e-auto  de catre DanD la 05 Jan 2024, 13:34
  • Filme ... in general  de catre The_messenger la 17 Dec 2023, 20:31
  • Winterreifen 2008-202x  de catre The_messenger la 13 Nov 2023, 18:36
  • Twitter pe urmele Yahoo ?  de catre stefanluchian la 12 Nov 2023, 12:09
  • In atentia tuturor  de catre stefanluchian la 19 Oct 2023, 19:47
  • Drumul cu masina DE -> RO (2020 - 202x)  de catre The_messenger la 29 Sep 2023, 18:00
  • Garantie extinsa  de catre foni la 25 Jun 2023, 20:42

[ Tineri romani in Germania ]
  • Tineri romani in Germania :: Vizualizare subiect - Carte verde în România
     FAQFAQ   CautareCautare    Mesaje privateMesaje private

Carte verde în România

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect       Forumul Tineri romani in Germania -> Asigurari si auto
    Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
    Autor Mesaj
    Thomas

Data inscrierii: Sep 12, 2002

MesajTrimis: 26 12 2013, 13:25    Titlul subiectului: Carte verde în România Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Ca de obicei de sarbatori, multi clienti de-ai mei îmi solicita Cartea Verde pentru deplasarea cu autoturismul în România.

Cum deja de ceva vreme UE a stabilit ca nu este necesara Cartea Verde pentru deplasari intracomunitare (dar si în Elvetia, Norvegia etc.) m-am adresat cu o sesizare online la Politia Româna în vederea obtinerii unei confirmari scrise în acest sens.

Politia a redirectionat sesizarea mea catre

Autoritatea de Supraveghere Financiară
    Sectorul Asigurări - Reasigurări
    Direcția Asigurări Obligatorii

Din partea doamnei directoare de acolo am primit urmatorul raspuns:

Citat:
    Ca urmare a solicitarii dumneavoastra adresate politiei romane ce a fost redirectionata catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, facem urmatoarele precizari:
    In conformitate cu prevederile art.6 din Directiva 2009/103/CE nici un stat membru nu poate efectua un control sistematic al asigurarii de raspundere civila a vehiculelor care stationeaza in mod obisnuit pe teritoriul unui alt stat membru si intra pe teritoriul sau, asa cum este cazul prezentat de dumneavoastra, insa , aceste prevederi nu se aplica si controalelor nesistematice ale acestei asigurari:
    „Art.6-O interzicere a controlului sistematic al asigurării autovehiculelor ar trebui să se aplice atât în cazul vehiculelor care își au locul obișnuit de staționare pe teritoriul altui stat membru, cât și în cazul vehiculelor care staționează în mod obișnuit pe teritoriul unei țări terțe, dar care provin de pe teritoriul unui alt stat membru. Pot fi autorizate numai controale nesistematice, care nu au un caracter discriminatoriu și care sunt efectuate în cadrul unui control care nu vizează în mod exclusiv să verifice dacă vehiculul este asigurat.”
    Aceasta prevedere a fost preluata si transpusa in legislatia din Romania in art.48 din Legea nr.136/1995 cu toate modificarile si completarile ulterioare:
    „Art. 48. - Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării/înregistrării în România, precum şi tramvaie au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale de acoperire şi să menţină valabilitatea contractului de asigurare prin plata primelor de asigurare, precum şi să aplice pe parbrizul vehiculului sau în alt loc vizibil din exterior vigneta.
    Persoanele care intră pe teritoriul României cu vehicule înmatriculate/înregistrate în afara teritoriului României se consideră asigurate, în condiţiile prezentei legi, în una dintre următoarele situaţii:
    a) dacă numărul de înmatriculare//înregistrare atestă asigurarea potrivit legii statului în care este înmatriculat/înregistrat vehiculul sau acordurilor internaţionale de asigurare valabile în România;
    b) dacă posedă documente internaţionale de asigurare valabile în România.
    Fac excepţie de la dispoziţiile prezentului articol persoanele fizice şi juridice, pe timpul utilizării vehiculelor pentru cursele de întreceri, raliuri sau antrenamente, care se pot asigura facultativ pentru astfel de riscuri. „
    In conditiile date, in cazul unui control nesistematic efectuat in Romania de catre autoritatile competente, conducatorii vehiculelor inmatriculate in Germania au obligatia prezentarii documentelor de asigurare internationale valabile in Romania.
    Cu stima,

Director
    Mona CUCU

În opinia mea desigur o aberatie, tinând cont de faptul ca pagina oficiala a UE în limba româna zice:

Citat:
    Plăcuţele de înmatriculare reprezintă dovada faptului că deţineţi o asigurare de răspundere civilă
    (sublinierile sunt facute de catre UE)

În consecinta am contestat raspunsul:

Citat:
    Către
    Autoritatea de Supraveghere Financiară
    Sectorul Asigurări - Reasigurări
    Direcția Asigurări Obligatorii

În atenția doamnei director Mona Cucu

Ref: Nr.SA-DAO/B/77984/24.12.2013

Göttingen, 26.12.2013

Stimată doamnă Cucu,

trebuie să recunosc că am citit cu o oarecare surprindere mailul Dumneavoasta și de aceea mă simt nevoit să contest răspunsul și să vă cer o nouă lămurire:
    Conform paginii oficiale a Uniunii Europene din care face parte și România:
    http://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/insurance/validity/tourist_ro.htm :
    „Plăcutele de înmatriculare reprezintă dovada faptului că dețineți o asigurare de răspundere civilă.”
    În același timp, §48 din Legea nr.136/1995, invocat și de Dumneavoastră, menționează faptul că:
    „§48. Persoanele care intră pe teritoriul României cu vehicule înmatriculate/înregistrate în afara teritoriului României se consideră asigurate, în condițiile prezentei legi, în una dintre următoarele situații:
    a) dacă numărul de înmatriculare//înregistrare atestă asigurarea potrivit legii statului în care este înmatriculat/înregistrat vehiculul sau acordurilor internaționale de asigurare valabile în România;
    b) dacă posedă documente internaționale de asigurare valabile în România.“
    Articolul respectiv din lege nu stipulează că ambele condiții ( a) și b) ) trebuiesc îndeplinite ci faptul că trebuie îndeplinita una dintre cele două situații enumerate.
    Cu alte cuvinte, este îndeplinit §48 a) dacă un conducător de autovehicul care posedă un număr de înmatriculare german intra în România, deci concluzia corectă nu este cea stipulată de Dumneavoastră, și anume că:
    conducătorii vehiculelor înmatriculate în Germania au obligația prezentării documentelor de asigurare internaționale valabile în România
    ci dimpotrivă este îndeplinita condiția:
    Persoanele care intră pe teritoriul României cu vehicule înmatriculate/înregistrate în afară teritoriului României se consideră asigurate, în condițiile prezentei legi, (a)) dacă numărul de înmatriculare/înregistrare atestă asigurarea potrivit legii statului în care este înmatriculat/înregistrat vehiculul sau acordurilor internaționale de asigurare valabile în România;
    Cum existența plăcutelor de înmatriculare ale unui stat membru al Uniunii Europene (în acest caz Germania) reprezintă dovada existenței asigurării obligatorii de răspundere civilă, faptul că autoritățile românesti cer în plus și prezentarea de documente internaționale de asigurare constituie în mod evident un abuz și o nerespectare a legislației europene cât și desigur a legislației aferente române pe care ați invocat-o.

În concluzie:
    Va rog insistent să revizuiți răspunsul Dumneavoastră și să-mi confirmați în scris faptul, că un cetățean al Uniunii Europeene, care conduce în România un autovehicul cu plăcuțe de înmatriculare valabile dintr-un alt stat membru este exonerat de obligația prezentării de documente de asigurare internaționale („carte verde”).
    Menționez că îmi rezerv dreptul, de a face o plângere oficială la Comisia Europeană în acest sens, dacă răspunsul Dumneavoastră nu se încadreaza în legislația europeană și româna.
    Cu stimă,

THOMAS SCHUSTER
    Broker de asigurări
    Kleestieg 5
    D-37077 Göttingen
    Germania
    Telefon: +49 551 2052626
    Telefax: +49 551 2097376
    Mobil: +49 171 2845146
    Mail: info@thomas-schuster.biz

Înregistrat în registrul brokerilor sub nr. D-3LF1-CEZC7-95 în Germania:
    www.vermittlerregister.info
    Activitate în România în baza principiului liberei circulații a serviciilor cu notificare la CSA:
    http://www.csa-isc.ro/emb/cs/detalii.php?cod=2023

O sa va tin la curent cu evolutia lucrurilor.

Daca raspunsul nu va fi cel scontat de mine, voi face o plângere la Comisia Europeana.

Pentru aceasta însa în mod normal am nevoie de un caz concret de încalcare a dreptului european si nu prea cred ca un raspuns din partea unei autoritati la o asemenea sesizare îndeplineste din punct de vedere juridic conditia:

Citat:
    Pentru a fi luată în considerare, plângerea trebuie să se refere la un caz de încălcare a dreptului Uniunii Europene de către un stat membru.

De aceea rog pe cei ce au avut o asemenea experienta concreta sa-mi puna ceva date la dispozitie

Desigur ca putem detalia pe privat.

Tuturor Sarbatori Fericite si La Multi Ani!
    Sus
    Vizualizeaza profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Numar YIM
    itsme1234

Data inscrierii: Aug 20, 2002

MesajTrimis: 27 12 2013, 5:42    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Articolul citat nu ar trebui sa mai fie de actualitate si din cauza:

"şi să aplice pe parbrizul vehiculului sau în alt loc vizibil din exterior vigneta"

(pentru ca este electronica de destul de mult timp, o cumperi prin SMS, etc)
    Sus
    Vizualizeaza profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
    ari99x

MesajTrimis: 29 12 2013, 17:42    Titlul subiectului: Re: Carte verde în România Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Thomas a scris:

Cum deja de ceva vreme UE a stabilit ca nu este necesara Cartea Verde pentru deplasari intracomunitare (dar si în Elvetia, Norvegia etc.) ...

Hm, ce înseamna mai exact "de ceva vreme" ? În mai am fost în .ro si cartea verde ne-a fost ceruta nu numai de politia din .ro ci si de cea din Ungaria, la iesirea din .ro icon_confused.gif
    Sus
    Thomas

MesajTrimis: 02 01 2014, 8:38    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Ceva vreme este: din 2009 daca tin bine minte.

În mod normal nu ar fi trebuit sa va ceara cartea verde, cel putin eu asa înteleg legislatia europeana.

Dar tocmai pentru a clarifica aceasta problema fac demersul acesta.
    Sus
    Vizualizeaza profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Numar YIM
    Laurontario
    Ex-cavaler al frunzei de artar

Data inscrierii: May 09, 2003

MesajTrimis: 02 01 2014, 12:08    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

O cautare rapida pe Goagal confirma ceea ce spui tu, Thomas, numai ca e cam in coada de peste, adica nu mai e necesara dar se recomanda. Si probabil ca romanii au gasit in asta o modalitate de a mai stoarce cativa euroni (si neuroni) de la dei care stiu ca nu mai e necesara.

http://www.auto-reise-welt.de/gruene-versicherungskarte.htm
    Sus
    decoder

Data inscrierii: Jul 03, 2002

MesajTrimis: 02 01 2014, 12:45    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

am trecut vama recent si nu mi-au mai cerut nici macar talonul la masina.
    nici romanii si nici ungurii.

din cate stiu eu cartea verde se obtine gratis si e bine sa o ai oricum la tine, mai ales in caz de accident.

nu au nici un drept sa ti-o ceara la vama pentru ca nu e obligatorie in RO sau HU.

http://www.huk.de/kundenservice/schadenservice/kfz-versicherung/auslandsschaden.jsp
    ari99x

MesajTrimis: 04 01 2014, 21:25    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Citat:
    nu au nici un drept sa ti-o ceara la vama pentru ca nu e obligatorie in RO sau HU.

La vama nu ne-au cerut-o nici noua, însa in hu, imediat dupa vama din ro, cam la 50m? ne-a oprit un echipaj de politie al ungurilor pe motiv ca n-am fi avut aprinse luminile care trebuie, ei au vrut sa vada si cartea verde.

Iar în ro, ne-a oprit un agent în Bucuresti care s-a si minunat ca-i valabila pâna-n 2016, ca-n .ro cica n-ar fi pe mai mult de un an.
    Ce m-a deranjat mai mult, cel putin in Bucuresti, a fost faptul ca ne-a urmarit politia de cel putin trei ori, prima oara, la venire, s-a tinut o masina dupa noi de când am iesit de pe autostrada si pâna pe la Rosetti, într-una din zile ne-am dus la un Domo aflat pe la periferia orasului si iar am avut în spatele nostru timp de vreo 10 min. o masina a politiei si apoi în ziua plecarii, când ne-a si oprit.
    Sus
    itsme1234

Data inscrierii: Aug 20, 2002

MesajTrimis: 05 01 2014, 3:04    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Legislatia europeana e clara si demersul lui Thomas e de bun simt si daca sint intrebat cu prima ocazie (desi sansele sint mici) nu o sa le arat cartea verde si daca insista o sa le cer numele (si am si dashcam care are si audio).

DAR un lucru de tinut minte e ca in Romania se ignora decizii judecatoresti definitive (si nu ma refer la chestii greu de pus in practica cu procese pe cladiri sau terenuri importante ci la cash de ordinul sutelor de euro de obtinut de la fisc de exemplu). Daca gaborii de-aiurea de pe marginea drumului sint pusi pe sicane un email nu o sa ii opreasca.

Acestea fiind zise in ciuda faptului ca actualmente asigurarile se pot verifica destul de usor si amenzile sint mult peste salariul minim totusi in Romania numarul neasiguratilor este de ordinul a 10-20%, asa ca aveti grija. In ciuda faptului ca asigurarea este f des ceruta impreuna cu actele normale.
    Sus
    The_messenger
    Cotcodromist II Baza

Data inscrierii: May 14, 2004

MesajTrimis: 05 01 2014, 14:16    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

ari99x a scris:
    Citat:

Iar în ro, ne-a oprit un agent în Bucuresti care s-a si minunat ca-i valabila pâna-n 2016, ca-n .ro cica n-ar fi pe mai mult de un an.
    [...]

Asta pentru ca - in general - RCA-ul in .ro se face pe un an. Cu greu se gasesc oferte pe 3 ani (maxim !)

Grin grin - don’ muv, men‘catze-a-sh
    Sus
    Thomas

MesajTrimis: 05 01 2014, 23:22    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Multumesc itsme pentru sprijinul moral icon_smile.gif ... si potential concret icon_wink.gif icon_biggrin.gif

Sigur, stiu si eu ca oriunde în lume si mai ales în RO poti muri cu dreptatea în mâna, asta asa e de când lumea ... dar totusi am o urma de idealism în mine, care îmi spune ca daca fiecare în parte, acolo unde poate, acolo unde se pricepe un pic, actioneaza pentru a face din tara asta o tara cumva mai ... "normala" (sau ma rog ... mai putin anormala decât altele icon_lol.gif ), atunci se poate schimba ceva, fie ea cât de mica schimbarea. Daca foarte multi ar actiona pentru schimbari minuscule ... în suma ... stiti cum e vorba aia "das Gesetz der großen Zahl" icon_biggrin.gif

Deocamdata nu am primit raspuns la raspunsul meu la raspunsul la sesizare icon_biggrin.gif ... dar va promit ca o sa ramân pe faza si o sa va tin la curent.

Vorbind foarte concret: un mail imprimat prezentat unui tablangiu nu cred ca te poate scoate din rahat, dar o atitudine corespunzatoare ar putea. Iar pentru aceasta atitudine e bine sa te stii cu spatele (legal) acoperit. icon_smile.gif

Va spun ca am trait situatii cu masina si cu radarul sau cu vama ... întotdeauna am refuzat sa dau spaga.

"ati depasit viteza cu peste 30 de km/ora ... stiti ca ar trebui sa va retin permisul ..."

"mda ... nu cred ca as fi depasit cu atâta, dar ca am fost peste 50 de km/ora este cert. în consecinta va rog frumos sa-mi faceti un proces verbal cu atasament dupa masuratura radarului si sa-mi dati amenda cuvenita greselii facute de mine, pe care mi-o asum."

Sa vezi fete la ei ... icon_lol.gif

"hai domle ca noi nu dorim sa va facem rau ..."

"daca am gresit, asta e, trebuie sa platesc ... unde-i lege nu-i tocmeala"

efectul: degringolada totala icon_biggrin.gif icon_lol.gif

"câte-odata mai are omul si noroc ... se pare ca exact la dvs nu a fost salvata poza cu viteza. luati actele, dar mergeti mai încet în continuare!"

sau vamesul (atunci când mai era) ...

dar as povesti prea multe icon_biggrin.gif

în concluzie: sigur, ei actioneaza (pe undeva normal) dupa dictongul "never change a winning team/strategy" ... deci schimbarea doar noi o putem face.

Ar fi absurd sa o asteptam de la ei icon_smile.gif
    Sus
    MC

Data inscrierii: Nov 11, 2003

MesajTrimis: 06 01 2014, 7:31    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

The_messenger a scris:
    un an.

Asta pentru ca - in general - RCA-ul in .ro se face pe un an. Cu greu se gasesc oferte pe 3 ani (maxim !)

Si in germania e pe un an. Se poate pe mai mult?

Interesant ca nu mai e necesara carte verde, nu am stiut.
    Mie mi s-a trimis si reinnoit, fara sa cer.
    Sta acolo cu certificatul si ce mai e. Nu ocupa mult loc.
    Si mi s-a cerut dovada de asigurare si in ro si in afara EU.
    Sus
    Thomas

MesajTrimis: 08 01 2014, 21:35    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Si în Germania e pe 1 an dar cartea verde se emite de regula pe 3 ani.

În afara UE se poate cere în continuare, cu exceptia tarilor mentionate care au aderat la acord (între timp si Serbia).

De cerut se poate cere însa nu e voie sa se ia masuri daca nu o poate prezenta omul.

Sigur, cartea verde nu cere de mâncare. Dar în urma acestor acorduri, multe companii de asigurare nici nu mai emit automat cartea verde, ci o trimit doar la solicitare.
    Sus
    Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
    Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect       Forumul Tineri romani in Germania -> Asigurari si auto Ora este GMT
    Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
    Nu poti crea un subiect nou in acest forum
    Nu poti raspunde in subiectele acestui forum
    Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum
    Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum
    Nu poti vota in chestionarele din acest forum

Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.

Content © 2003 www.romanians-de.org
    Engine © 2003
    Parinti.Com - site pentru actuali si viitori parinti
    Franta-Romania.com - romani in Franta
    Ziare.tv - webdirector media